07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Torba Tasarıdan TÜRGEV Çıktı
Torba Tasarıdan TÜRGEV Çıktı

Torba Tasarıdan TÜRGEV Çıktı

AKP’nin, TBMM’ye sunduğu torba tasarıdan  Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın yönetiminde olduğu TÜRGEV başta olmak üzere Bakanlar Kurulu’nca vergi muafiyeti tanınan ve öğrencilere yönelik eğitim ve yurt temini faaliyeti bulun kamu taşınmazları bedelsiz olarak 49 yıllığına bedelsiz tahsis edilmesi çıktı. Tasarı, 30 yıldan fazla çalışan memurların emekli ikramiyesi farkının ödenmesi, ticari sicil affı ve engellilere yönelik düzenlemeleri içeriyor.

Cumhuriyet gazetesinden Emine Kaplan’ın haberine göre, dün görüşmelerine başlanan tasarıda, TÜRGEV’in de aralarında bulunduğu Bakanlar Kurulu’nca vergi muafiyeti tanınan ve öğrencilere yönelik eğitim ve yurt temini faaliyeti bulunan vakıflardan Gençlik ve Spor Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından müştereken belirlenen şartları sağlayanlar lehine, kuruluş amaçlarına uygun olarak kullanılmak üzere mülkiyeti Hazineye veya kamu kurum ve kuruluşlarına ait taşınmazlar üzerinde 49 yıl süre ile bedelsiz irtifak hakkı tesis edilebilecek.

Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerler üzerinde ise bunlar adına bedelsiz kullanma izni verilebilecek, bunlardan ayrıca hasılat payı alınmayacak. Bu şekilde irtifak hakkı tesis edilen veya kullanım izni verilen taşınmazlardan elde edilen gelirin tamamı, münhasıran öğrencilere yönelik eğitim kurumlarının veya yurtların yapım, bakım, onarım, işletim ve benzeri giderlerinin karşılanmasında kullanılacak.

Önceki tahsisler de kapsamda

Tasarıya göre, bugüne kadar devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerler ile mülkiyeti Hazine’ye veya kamu kurum ve kuruluşlarına ait taşınmazlar üzerinde tasarıda öngörülen koşulları taşıyanlar lehine bedelli olarak tesis edilen irtifak hakları ve kullanma izinleri, tasarının yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 yıl içinde talep edilmesi durumunda, hasılat payı alınmaksızın 49 yıl süreli bedelsiz irtifak hakkına veya kullanma iznine dönüştürülecek.