07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » The Jungle Book
The Jungle Book

The Jungle Book

1907 Nobel edebiyat ödülünün sahibi, İngiliz roman ve hikaye yazarı Rudyard Kipling’in “The Jungle Book” adlı romanından uyarlanan, animasyon teknolojisinde yaşanan son gelişmelere hayran olacağınız 3 boyutlu film ülkemizde ‘’Orman Çocuğu’’ ismiyle vizyona girdi. “Iron Man” filminin yönetmeni olarak tanıdığımız John Favreau’nun elinden çıkan yapım 175 Milyon Dolarlık bütçesiyle güçlü bir görsel şölen olarak sizi ormanın gizemli diyarlarına davet ediyor.

 thumbnail_jungle-book-poster-lg-mnx96xpetph984kxi5c2ovvc2mvw8mtwy627kdre2m

GİZLER ORMANI

Aksiyon, dram ve fantastik türündeki bu hikâyede, kahraman çocuk Mowgli (anlamı; küçük kurbağa), kara panter Bagheera tarafından ormanda bulunur ve kurtların klanına teslim edilir ve onlarla birlikte büyür. Belli bir yaşa gelince tehlikeli ve kötü sarı Bengal kaplanı Shere Khan tarafından dışlanır. Ormandakilerin “Kırmızı Çiçek” olarak adlandırdığı, öldürücü ateşle tek gözünü kaybetmiş olan Shere Khan ve maymunların lideri Louie ile girdiği çatışma arasında gidip gelir. Bir nevi öğretmeni olan panter ve yolculuğu sırasında tanıştığı sakar ve sevimli ayı Baloo’dan aldığı destekle çıktığı yolculuktan birçok ders alarak gelişir. Mowgli’nin çıktığı yolculukta besin piramidi içerisinde ki kendi yerini buluşunun hikâyesine tanık oluruz.

ATEŞ HIRSIZI: PROMETHEUS

thumbnail_bestmoviewalls_image

Ormanda ki hayvanların ateşe verdiği isim olan ‘Kırmızı Çiçek’ bana mitolojiyi çağrıştırdı. Yunan mitolojisinde Titanlar soyundan gelen Prometheus (anlamı; önceden gören) Olympos’un Tanrıları’nın öcünü almak yerine insanların egemenliğini getirmek amacındadır. Prometheus, insanları iyi şekilde yaşatabilmek ve insanların tehlikeli hayvanlara karşı korunabilmesini sağlamak için Ferule (Şeytantersi) denilen ağaçtan eline bir dal alır ve Lemnos (Limni) adasına gider. Ateşler tanrısı Hephaistos’un madenleri eriten, alevler fışkıran ocağından bir kıvılcım çalar. Daha sonra koşarak onu ilahi bir armağan olarak insanlara götürür. Yunan kökenli olan Olimpiyatlarda bir atletin meşaleyle koşarak oyunları başlatması ritüeli de Prometheus’un elinde ateşle koşmasını simgeler.
Latince hikâye demek olan Fabl; insan haricindeki hayvan/bitki gibi canlıların ve cansız olan eşyaların insan kişiliği verilen, konuşturulan ve sonunda güldüren düşündüren öykülere verilen addır. Tarihte ilk yazılı örnek M.Ö. 100-300 Pancahantra masallarıdır. Eski Yunan masalcı Ezop (Aisopos), Hintli yazar Beydeba ve Fransız yazar ve şairi La Fontaine ünlü fabl yazarlarındandır.
Edebiyatta “Büyülü Gerçekçilik” akımının öncülerinden Jorge Louis Borges söyleşilerinde “Kipling’in gerçekten büyük bir yazar olduğunu düşünüyorum. Kitabın ilgimi çekmesinin sebebi yaşadığım kafa karışıklığıydı; kaplan Shere Khan, İngiliz mistik vizyoner William Blake’in (“Kaplan! Kaplan!” hikâyesindeki) sakattı.‘’ diye anlatır.

thumbnail_jbtriptychshere-khan-1280jpg-0d6fb6_1280w

20. yüzyıl edebiyatının en büyüklerinden olan İrlandalı yazar James Joyce 19. yüzyılın en büyük üç kabiliyetinin; Rus yazar Lev Nikolayeviç Tolstoy, İngiliz şair, roman ve hikâye yazarı Rudyard Kipling ve İtalyan şair, yazar, fikir adamı Gabriele D’Annunzio olduğunu söylemiştir.
İYİ SEYİRLER DİLERİM

Yazı: Efe Teksoy