07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » “#Tecavüzcell Hakaret Değildir”
“#Tecavüzcell Hakaret Değildir”

“#Tecavüzcell Hakaret Değildir”

45 çocuğun tecavüze uğradığı skandalla  gündeme gelen Ensar Vakfı’nın düzenlediği Türkiye Değer Ödülleri’nin sponsorlarından Turkcell’e binlerce tepki tweeti atılmıştı. Mahkeme, Turkcell’in bu tweetler için açtığı davayı reddetti.

Karaman’daki 45 çocuğa cinsel istismar skandalıyla kamuoyunun gündemine oturan Ensar Vakfı’nın düzenlediği Türkiye Değer Ödülleri’ne sponsor olduğu gerekçesiyle Twitter’da kullanıcıların tepkisini çeken Turkcell’in bir kullanıcıya açtığı 10 bin lira manevi tazminat davası hakkında karar açıklandı.

Gerekçe: Kullanıcı tarafından atılan tweetin kamu düzeni, milli güvenlik, genel sağlık ve genel ahlakı bozacak nitelikte

Diken’den Can Semercioğlu’nun haberine göre, İstanbul Anadolu 17’nci Asliye Hukuk Mahkemesi, Turkcell’in açtığı davanın reddine karar verdi. Mahkeme, kararın gerekçesi olarak da kullanıcı tarafından atılan tweetin kamu düzeni, milli güvenlik, genel sağlık ve genel ahlakı bozacak nitelikte olmadığına hükmetti.

 

“Tecavüzün arkasında duran marka Turkcell”

Kullanıcının Twitter’da paylaştığı “Tecavüzün arkasında duran marka Turkcell” ifadesinin ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu belirten mahkeme kararında, “Özellikle kamuyu ilgilendiren genel nitelikli sorunlara ilişkin vatandaşın beyanının sarsıcı, rahatsız edici üslupta bulunsa bile eleştiri sınırında kaldığı sonuç ve kanaatine varılmıştır” ifadelerine yer verildi.

Davanın reddine ilişkin karar metninde şu ifadelere yer verildi;

“Tecavüz iddiası mahkeme kararıyla doğrulandı”

“Öte yandan; davacı ile ilişkilendirilen Ensar Vakfında yaşanan vakanın doğruluğu Ceza Mahkemesi kararı ile tespit edildiği gibi, davacı Turkcell’in kendi yaptığı duyurularla ‘parayı vakfa değil, burslu talebelere gönderdiklerini’ açıkladıkları, dolayısı ile hiç olmayan bir vakanın dile de getirilmediği gibi, Ensar Vakfı’nın Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak yürüttüğü ‘Türkiye Değer Ödülleri Projesine’ sponsorluk yapan Turkcell’in açtığı bu davanın reddine karar verilmek gerekeceği sonuç ve kanaatine varılmıştır.”

 

Karar emsal niteliğinde

Turkcell’in dava açtığı Twitter kullanıcısının avukatı Dilan Aslan, mahkemenin verdiği kararın emsal niteliği taşıdığını belirterek, Turkcell’in dava açtığı 123 kullanıcı için de aynı kararı vermesinin beklendiğini söyledi.