07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Sully: Hudson Mucizesi
Sully: Hudson Mucizesi

Sully: Hudson Mucizesi

The Miracle on The Hudson: Hudson Mucizesi

Bütçesi 60 milyon dolar olan Sully filminin yönetmen koltuğunda Oscarlı Clint Eastwood oturuyor. (Kaptan Pilot) Chesley Sullenberger ve Jeffrey Zaslow’un Highest Duty isimli gerçek olaylara dayanan kitabından uyarlanan filminin senaryosu ise Kusursuz Yabancı (2007) ve Direniş (2003) tanıdığımız Todd Komarnicki’ye ait.

Kahraman Pilot Sully

Oscarlı oyuncu Tom Hanks’in bembeyaz saçları ve bıyığıyla canlandırdığı Chelsey ‘Sully’ Sullenberger, US Havayolları’nda çalışmakta olan 42 yıllık usta bir pilottur. 15 Ocak 2009 tarihinde New York şehrinden Kuzey Karolina eyaletinin en büyük kenti Charlotte’ye yapılan 1549 sefer sayılı uçuşta Sully’nin kullandığı uçak kalkıştan kısa bir süre sonra kaz sürüsüne çarpar ve iki motorunun arızalanması sonucunda itiş gücünü kaybeder. Kuleden ‘geri dön’ çağrısı yapılmasına karşın kaptan pilot Sully, uçağın geri döndürülemeyeceğine karar vererek uçağı Hudson nehrine indirir. İniş sonunda 150 yolcu ve 5 mürettebat hayatta kalarak kurtulur. Medya ve New York halkı Sully’i kahraman ilan eder. Fakat soruşturma kurulu farklı görüştedir ve Sully’i insanların hayatını riske attığı konusunda suçlamaktadır. İkilemde kalan Sully tek bir soruyu cevaplamalıdır! Medyanın ve halkın söylediği gibi bir kahraman mıdır yoksa 155 insanın hayatını riske atarak hata yapan bir pilot mu?

sully5

Müzik Dehası Clint Eastwood

Clint Eastwood filmlerindeki müzikleri kendi besteleyen nadir yönetmenlerden birisidir. Bu filmde de Flying home (Theme from “Suly”) müziğini yazan üç isimden biri. Clint Eastwood filmlerinde kullandığı ve bestelediği müzikler hakkında: “Geçmişte, yaptığım her şeyi bir adım ileri götüren harika bestecilerle çalıştım. Bazen de aklımdaki şeyi bir türlü anlayamayanlar oldu. Onlar müziğin belli anlarda daha dinamik olması gerektiğini düşünüyorlardı ve sonuçta müzikler filmin önüne geçiyordu. Oysa ben müziğin filmi desteklemesini isterim.”

Tom Hanks ve Psikoloji

sully2

Filmde Sully karakterinin kaza sonrası kendisini sorgulaması ve gördüğü sanrılar bana Rus roman yazarı Fyodor Dostoyevski’nin başyapıtı Suç ve Ceza eserini çağrıştırdı. Eserde Raskolnikov karakteri; tefeci yaşlı kadın Alonya Ivanovna ve kadının kız kardeşi olan Lizaveta Ivanovna’yı öldürmesinden sonra Raskolnikov’un yaşadığı krizleri/sanrıları cinayetin pişmanlığının bedenine yaptığı fiziksel ve psikolojik etkilerin benzerine Tom Hanks’in usta oyunculuğu sayesinde tanık oldum. Sully’nin kurul karşısındaki soruşturma bölümleri bana 20. Yüzyıl romanının kurucularından sayılan Avusturyalı yazar Robert Musil’in dev yapıtı Niteliksiz Adam eserinde bulunan karakter Moosbrugger’i anımsattı. Moosbrugger, bir hayat kadınını tüyler ürpertici biçimde öldürmüş denilerek suçlanan, mahkemeye çıkana kadar Sully’nin yaşadığı gibi üzerinde yoğun psikolojik baskılar oluşmuş ayrıca çıktığında da ifadesine önem verilmeyen bir karakterdir. Tıpkı Sully’de olduğu gibi Moossbrugger’da doğru yapıp yapmadığı konusunda kendisini ikilemde bulmuştur.

Dramatize Edilmiş Bir Belgesel

Tom Hanks, oynadığı filmlerin büyük çoğunluğunda insan psikolojisini izleyiciye çok iyi yansıtan bir oyuncu. Bu yetenek Clint Eastwood çekimleriyle birleşince izleyici için inanılmaz bir deneyim ortaya çıkmış.

İyi Seyirler Dilerim

Efe TEKSOY