07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Sosyal Medya Yalanları 8
Sosyal Medya Yalanları 8

Sosyal Medya Yalanları 8

1-Bozkurt İşareti Yapan Atatürk

Ufak bir montaj işlemiyle gerçeğin saptırılmasıdır.

bozkurt

2-Köprü yürüyüşü maraton çıktı

Gezi Parkı yürüyüşü gibi sunulan Avrasya Maratonu fotoğrafı sosyal medyada en çok paylaşılan fotoğraflar arasında yer aldı. Gezi olayları esnasında gerçekte de köprüden geçiş yapılmasına rağmen ‘Eylemciler köprüyü geçti’ tweet’i ile paylaşılan fotoğrafın bir süre sonra Avrasya Maratonunda çekilen bir kare olduğu ortaya çıktı.

köprü

3- Selfie’ci Hintliyi Terörist Yaptılar

Kanada’da yaşayan Hintli bir adam bir sabah kalktı ve Paris saldırılarının faili olduğunu öğrendi! Sosyal medya montajcıları yine kolları sıvamış ve hintli bir adamın görselini montajlayarak terörist diye lanse etmişti. Adam twitter’da dolanan fotoğrafını görünce şok oldu!

selfie

4-Photoshopcular’ın Sazan Avı Eğlencesi

Görsel çalışmaları ile bilinen İlkan Akgül de zaman zaman eğlenme ve sosyal deney amaçlı görseller oluşturarak hesabında paylaşıyor. İşte 19 Mayıs günü gerçek sanılarak paylaşılan çalışmalarından bir tanesi

imam

5-Ahmedinejat Günah mı işledi?

ahmedi1ahmedi

Hugo Chavez’in cenazesinde çekilen ve dünyada yankı bulan İran Cumhurbaşkanı Mahmuh Ahmedinejad ile Hugo Chavez’in annesi Elena Frias’ın sarılma görüntüsü İran’ı karıştırdı. İran’da “Ahmedinejad günah işledi”, “Ahmedinejad dinini öğren” gibi açıklamalar sonrası ise inanılmaz bir olay oldu. Yarı resmi Fars Haber Ajansı fotoğraflar için “photoshop” dedi.
Dün bir internet sitesi, Ahmedinejad’ın başka bir fotoğrafına yer verdi. “Entekhab” adlı internet sayfasında, Ahmedinejad bir erkeğe sarılırken ve teselli ederken görülüyor.
Haberde, Ahmedinejad’ın Chavez’in amcalarından biriyle el ele tutuştuğu ve sarıldığı ancak fotoğrafın tahrif edilerek, sanki Chavez’in annesine sarılmış gibi gösterildiği iddia edildi.
Haber resmindeki bu fotoğraf dışında da İran basınında foto-montajın ne kadar kolay yapılabilir bir iş olduğunu kanıtlamak için çeşitli “çalışmalara” yer verdildi.
İşte bazı örnekler:
Twitter’da “SirAlyOfLakhani Aly” isimli kullanıcı bu fotoğrafı paylaşarak şunları yazdı:
“President Ahmadinejad was NOT embracing Chavez’ mother. Don’t fall for the lies my friends.. Iran is the next Syria”
(Başkan Ahmedinejad, Chavez’in annesine sarılmıyor. Kendinizi yalanlarla kandırmayan arkadaşlar… Bir sonraki Suriye, İran olacak)

ahmedi1

 

 

 

 

 

 

  5