07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Sosyal Medya Yalanları 12
Sosyal Medya Yalanları 12

Sosyal Medya Yalanları 12

1-Dünya’nın Merkezi Çorum

Nasa’nın açıklaması iddiasıyla sosyal medya ve bir çok haber sitelerinde haber niteliği taşımasıyla yayınlanan “Dünyanın merkezi Çorum” haberi yalan çıktı. Anadolu Ajansı başta olmak üzere binlerce haber sitesi ve onlarca gazete bir skandala imza atarak ‘Dünyanın Merkezi Çorum’ habrinini manşetlerine taşıdı. Oysa ki yalan ve gerçek dışı bir haberdi.
Anadolu Ajansı (AA), haberi “sehven” diyerek geri çekti.
“‘Google, dünyanın merkezini Çorum olarak işaretledi’ başlıklı haberimiz sehven yayınlandığı için iptal edilmiştir”. Haber Ajansları ve binlerce haber sitesine manşet olan bu olay Çorum’da büyük sevince yol açmıştı; hatta Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, kentteki Hürriyet Meydanı’nda basın açıklaması yapmıştı.
Çorum Belediye Başkanı Külcü, Google’ın haritalama sisteminin dünyanın en çok kullanılan ölçüm sistemi olduğunu, dolayısıyla yapılan tespitin doğru olduğunu bile söylemişti. Çorum’u “dünya yüzeyinin coğrafi merkezi” olarak işaretleyen Google değildi. Söz konusu işaretlemeyi, bir Türk sosyal medya kullanıcısı yapmış ve ardından da oluşturduğu haritanın ekran görüntüsünü fotoğraf paylaşım sitesi Imgur’a yüklemişti.

corum

2- Tıklayın Para Yardımında Bulunun Yalanı

tık

3-Okul Tatil Yalanı

Sakarya Valiliği’nin resmi internet sitesinin ekran görüntüsü kopyalanarak altına “Sakarya’da 21 Mart okullar terör saldırısı nedeniyle 1 gün ara verildi. Sakarya’da 5 canlı bomba ihbarı alındı. Herkes endişe ve korkuya kapıldı. Polis ekipleri aramalara devam ediyor. Çocuklarınızı kalabalık bölgelerden uzak tutun. 21 Mart Nevruz bayramına denk geldiği için önlem almalıyız” yazılarak, sosyal medyada paylaşıldı. Sosyal medyadaki paylaşım kısa bir süre sonra il genelinde yayıldı.
Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş, sosyal medya hesabından okulların 21 Mart Pazartesi günü tatil edilmesinin söz konusu olmadığını yazdı. Vali Coş sosyal medya hesabından, “Okullarımızda eğitime ara verildiğine dair yalan haber çıkaranlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Eğitim normal şekilde sürecektir. İlimizde iş, eğitim hayatını etkileyecek hiçbir olumsuzluk yoktur. Halkı paniğe sevk etmek teröre hizmettir. Herkes duyarlı olmalı” diye açıklamada bulundu. Halkta korkuya neden olan paylaşımlar yapanlara karşı Sakarya Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şubesi harekete geçti. Siber Suçlarla Şube Müdürlüğü ekipleri bu hesapları kullananlara yönelik soruşturma başlattı.

okul

4-Hastane Kuyruğunda Devlet Başkanı

Uruguay eski Devlet Başkanı Jose Mujica’nın, “Bir hastanenin acil servisinde sıra beklerken görüntülendi” başlığıyla servis edilen haberi asparagas çıktı. Mujica’nın fotoğrafının hastanede sıra beklerken değil, Ekonomi Bakanı’nın 2013 yılındaki yemin töreninde beklerken çekildiği öğrenildi. Bir Meksika radyosundan paylaşılan yanlış bilgiyi dünya basınıyla birlikte Türkiye basını da paylaşınca yanlış haber aynı şekilde yer aldı.

uruguay

5-İstiklal Marşı’ndan Din Çıkarmak

İstiklal marşının 571 heceden oluştuğu ve bunun da Hz.Muhammed’in doğum yılına denk geldiği, ayrıca harf sayısının 1453 olduğu ve bunun da İstanbul’un fethine denk geldiği yalanı. Şiiri alıp bir word dosyasının içine koyup, kaç harf varmış saniyeler içinde öğrenebilirsiniz. Hece sayısı da 605’dir.

mars