07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Şimdi de Ukrayna Krizi Kapıda
Şimdi de Ukrayna Krizi Kapıda

Şimdi de Ukrayna Krizi Kapıda

Rusya ile imzalanan “Türk Akımı” boru hattı projesi Ukrayna’da geniş yankı buldu. İmzalanan proje Ukrayna’da 1 numaralı gündem maddesiydi.

Ukrayna basınında çıkan haberlerde, ülkenin devlet doğalgaz şirketi Naftogaz’ın Başkanı Andrey Kobalev’in daha önce yaptığı “Türk Akımı, Ukrayna için riskler taşıyor ama; yüzde 90’nı blöf” açıklaması gündeme getirildi.

Naftagoz’ın eski yöneticisi, Küresel Ekonomi ve Uluslararası İlişkiler Merkezi Enerji Programları Müdürü Valentin Zemlyanskiy, NewsOne kanalında katıldığı yayında, Türk Akımı’nın iki hat olarak devreye girmesi halinde, Ukrayna’nın yılda 30-31 milyar metreküp doğalgaz transiti imkanından yoksun kalacağına, ülkenin transit gelirlerinin yaklaşık 1 milyar dolar düşeceğine ve bunun Ukrayna için çok ciddi bir kayıp olacağına dikkat çekti.

Kiev’in Türk Akımı’na tepki göstermekte geç kaldığını savunan uzman, “Henüz Türk Akımı’na yönelik Ukrayna’dan hiçbir resmi şikayette bulunulmadı” dedi.

Ukraynalı enerji uzmanı Tamara Kovenı ise, “Türk Akımı’nın tek bir hattının tamamlanması en iyi ihtimaldir. Gazprom için paralel olarak hem Türk Akımı’nı hem de Kuzey Akım-2 projelerini finanse etmek zor olacaktır” yorumunu yaptı.

Türk Akımı’nın tek hat olarak devreye girmesinin, Ukrayna için kritik bir önem taşımadığını belirten uzman, iki hattın açılması halinde ise ülkenin yılda 32 milyar metreküplük doğalgaz transitinden mahrum kalacağına ve bunun ülke için ciddi bir kayıp anlamına geleceğine dikkat çekti.