07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Sayıştay Fatih Belediyesi’nin ‘Önüne Yatmış’
Sayıştay Fatih Belediyesi’nin ‘Önüne Yatmış’

Sayıştay Fatih Belediyesi’nin ‘Önüne Yatmış’

17-25 Aralık Büyük Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonundaki iddiaların merkezinde olan Fatih belediyesi 3 yıldırı Sayıştay tarafından denetlenmemiş. Üstelik CHP’li meclis üyesi Soylu’nun Sayıştay’a yaptığı 6 ihbar da incelenmemiş!.

Cumhuriyet gazetesinden Aykut Küçükkaya’nın haberine göre, Belediye başkanı  Mustafa Demir, Bilal Erdoğan’ın yönetiminde olduğu TÜRGEV’de yönetim kurulu üyesi.

17-25 Aralık yolsuzluk soruşturması kapsamında adı kamuoyunun gündemine gelen AKP’li Fatih Belediyesi’nin “2013-2014- 2015” yıllarında Sayıştay tarafından denetlenmediği ortaya çıktı. Gerekçe olarak “iş yoğunluğu ve personel yetersizliği” gösterildi. Üstleik Sayıştay Başkanlığı “ihbar ya da şikâyet” olmadığını açıkladı.

 

3 yıl hiç denetlenmedi

CHP’li Soylu, Sayıştay’a başvurarak “Fatih Belediyesi’nin 2013, 2014 ve 2015 yıllarına ait denetim raporlarını” talep etti. Sayıştay Başkanlığı’nın 16 Aralık 2016 tarihli (3 gün önceki) yanıtı tartışma yaratacak bir bilgiyi ortaya çıkardı. Sayıştay’ın yanıtı şöyle;

“Sayıştay’ın denetim yetkisi, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun “Denetim alanı” başlıklı 4 üncü maddesinde düzenlenmiştir. Fakat, Başkanlığımızın denetim işgücü kapasitesi, yetkisi dahilindeki tüm kurumların denetimlerini her yıl yapmaya yeterli olmadığından, denetimler kamu idarelerinin bütçe büyüklüğü, daha önce denetlenmiş olup olmadığı, ihbar ve şikayetlerin bulunup bulunmadığı gibi hususlar göz önünde bulundurularak yapılan risk analizleri doğrultusunda Başkanlığımız Denetim Planlama ve Koordinasyon Kurulu kararları çerçevesinde planlanmakta ve yürütülmektedir. Söz konusu Fatih Belediyesi 2013, 2014 ve 2015 yıllarında denetlenmediğinden kurumun bu yıllarına ilişkin denetim raporu mevcut bulunmamaktadır.”

Sayıştay Yok dese de 6 usulsüzlük iddiası var

2013 yılının aralık ayında patlak veren yolsuzluk dosyasıyla ilgili iddiaları görmezden gelen Sayıştay’ın CHP’li Meclis üyesi Fazıl Uğur Soylu’nun kuruma yaptığı 6 usulsüzlük iddiasını içeren ihbarını da incelemediği ortaya çıktı.

3 yıllık dönemde Fatih Belediyesi’nin CHP’li Meclis üyesi Fazıl Uğur Soylu 35 kadar dosyada usulsüzlük iddiasıyla savcılıklara suç duyurusunda bulundu. İçişleri Bakanlığı’nca Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir hakkında yargılama izni verilmeyince dosyaları Danıştay’a taşıdı. Soylu bu süreçte 6 dosyada usulsüzlük iddiasıyla Sayıştay Başkanlığı’na ihbarda bulundu.

17 Aralık operasyonunun sabahı Fatih Belediyesi’nin AKP’li Belediye Başkanı Mustafa Demir gözaltına alınmış, 4 gün sonra serbest bırakılmıştı. Demir, 17-25 Aralık soruşturması sonrasında gündemden hiç düşmeyen Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan ve kızı Esra Albayrak’ın yönetiminde olduğu TÜRGEV’in de yönetim kurulu üyesi.