07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Sabancı’nın Katili Nasıl Yakalandı?
Sabancı’nın Katili Nasıl Yakalandı?

Sabancı’nın Katili Nasıl Yakalandı?

1996 yılında Sabancı Center’ın 25. katında Özdemir Sabancı ile birlikte, Haluk Görgün ve Nilgün Hasefe’yi öldüren 2 tetikçiden biri de İsmail Akkol’du. Diğer tetikçi Mustafa Duyar daha önce yakalanmış ve Karagümrük çetesi tarafından cezaevinde infaz edilmişti. 2 tetikçiyi Sabancı Center’a sokan Fehriye Erdal’ın ise uzun süre Belçika’da olduğu biliniyordu.Ancak iade edilmemişti…Peki Özdemir Sabancı’nın katili İsmail Akkol 20 yıl sonra nasıl oldu da yakalandı ve neden Türkiye’ye geldi?

İşte 20 yıldır aranan İsmail Akkol’un yakalanma hikayesi;

Dikkat çekmemek için garajdan değil yoldan bindiler

İki şüphelinin Eskişehir’e giden şehirlerarası yolcu otobüsüne Didim Garajı’ndan değil dikkat çekmemek için yoldan bindi. Otobüs içinde bilet kesilemediğinden Söke Garajı’na gelindiğinde görevliler iki kişiye yazıhaneye girip bilet almasını istedi. Akkol ve Adıyaman, Eskişehir’e bilet alıp yeniden otobüse bindi. Söke Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı ekipler otobüsü garajdan çıkarken durdurdu. Polis şüphelilerin kimliklerini istedi. Hatice Çalışkan ve Zeynel Abidin Gümüş adına dğüzenlenen kimliklerdeki bilgiler tutarsızdı. Kimliklerin sahte olabileceğinden şüphelenen polisler 1’i kadın 2 kişiyi emniyete götürmek istedi. Gözaltına alınmak isteyen 2 şüpheli slogan atmaya başladı.’Yaşasın özgürlük, devrimci direnişimiz’ diye bağıran şüpheliler polise direndi. Zorla alıkonulan şüphelilerin otobüsteki bagajları da emniyete götürüldü.

Ağır silahlar gitar kutusundaydı

2 şüphelinin üzerlerinde ve seyahat ettikleri otobüsteki eşyalarında yapılan aramada bir RPG7 Roketatar, buna ait iki sevk fişeği, iki roket, üç el bombası, iki tabanca, 132 mermi, dört şarjör, patlayıcı madde olduğu değerlendirilen 100 gram beyaz toz. Bir tabla, elektrikli ısıtıcı, yağmurluk, 3 bin 195 lira, 135 Avro, ele geçirildi. Roketatarlar ve silahlar gitar kutusuna saklanmıştı.

Şüphelinin İsmail Akkol olduğu emniyette anlaşıldı

akkol

Aydın Emniyet Müdürlüğü’nde parmak izi vermeyi uzun süre reddetti. 2 şüphelinin emniyet müdürlüğünde güçlükle alınan parmak izi incelemesinde gerçek kimlikleri ortaya çıktı. ‘Zeynel Abidin Gümüş’ sahte kimlikli kişinin gerçekte Sabancı suikastinin 20 yıldır aranan faili İsmail Akkol olduğu anlaşıldı. Hatice Çalışkan sahte kimlikli kadının ise Fadik Adıyaman olduğu ve ‘Silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçundan arandığı tespit anlaşıldı.

Yunanistan’dan deniz yoluyla geldiler

Akkol ve Adıyaman’ın  Yunanistan’dan deniz yolunu kullanarak yasadışı olarak Dididm’e geldikleri oradan da Aydın Söke’ye geçtikleri anlaşıldı.

Hedeflerinde büyükşehirlerde eylem yapmak vardı

2 DHKP-C üyesinin emniyette verdikleri ifadelerinden buradan büyükşehirlere geçmek istedikleri anlaşıldı. Polis Akkol ve Adıyaman’In İstanbul, İzmir ya da Ankara’ya gitmeyi planladıklarını düşünüyor.

İsmail Akkol  2 yıl önce Yunanistan’da yakalanmıştı

15k2b_1451109565_1464_1

Sabancı suikasti sonrası Fehriye Erdal’la birlikte yurt dışına kaçan İsmail Akkol için, Adalet Bakanlığı’nın talebi üzerine Interpol kırmızı bülten çıkarmıştı. Akkol’un izi 2000’li yılların başında Belçika’da bulunmuştu. Eylemi birlikte gerçekleştirdiği Erdal’la birlikte bir süre Belçika’da yaşayan Akkol’un daha sonra Almanya’ya geçtiği, ardından da Yunanistan’a geldiği tespit edilmişti.

ismail-akkol

DHKP-C  üyesi İsmail Akkol 2014 yılı Şubat ayında Atina’da yakalandtı. Yunan Polisi, Atina’nın Gizi semtinde 4 Türk vatandaşının kaldığı bir eve baskın yapmış, operasyonda 18 yıldır kırmızı bülten ile aranan Mustafa Duyar ve Fehriye Erdal’la birlikte Sabancı Suikasti’ni gerçekleştiren üçüncü kişi olan İsmail Akkol yakalanmıştı. Aynı operasyonda, terör örgütünün silahlı kanat sorumlusu ve gizli lideri olduğu öne sürülen Hüseyin Fevzi Tekin ile Ankara’da 2013 yılının Mart ayında AKP Genel Merkezi’ne lav silahlı saldırının zanlısı Murat Korkut ve bir kadın da gözaltına alınmıştı.Evde ayrıca, otomatik tüfek ve tabancalar, bunlara ait mermiler, patlayıcı madde ve fünye de ele geçirilmişti. Ancak Akkol Yunan makamlarınca Türkiye’ye iade edilmemişti.

Akkol’un Türkiye’ye geldiği iddia ediliyordu

Geçtiğimiz hafta kırmızı bültenle aranan Sabancı suikastı sanığı İsmail Akkol ile 2013’te AKP ve Adalet Bakanlığı’na yönelik roketarlı saldırının faili Hasan Biber’in Yunanistan’dan ayrılıp sahte kimliklerle Türkiye’ye sızdığı öne sürülmüştü. Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), iki teröristin sansasyonel eylemler için Türkiye’ye geldiği bilgisiyle tüm illerdeki güvenlik birimlerini uyarmıştı.

Emniyetteki sorguları sürüyor

Aydın’ın Söke İlçesi otogarında sahte kimliklerle yakalanıp Aydın Emniyet Müdürlüğü’ne getirilen Özdemir Sabancı suikastinin zanlısı DHKP-C terör örgütü üyesi İsmail Akkol ve Fadik Adıyaman’ın sorguları devam ediyor.