07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Rusya’nın Sırları
Rusya’nın Sırları

Rusya’nın Sırları

Uzun süre Milliyet Gazetesi’nin Moskova temsilciğini yapan gazeteci Cenk Başlamış’ın “Gorbaçov’dan Putin’e…Rusya’nın Sırları”kitabı çıktı.
Yakın Kitapevi tarafından yayımlanan kitapta 1998-2015 yılları arasında yazılmış, Rusya’yı ve Rus halkını farklı pencerelerden anlatan 60 civarında kısa yazı yer alıyor. Moskova’ya 1989 yılında, yani Sovyetler Birliği döneminde giden ve 21 yıl kalan Başlamış önsözde, “…Rusya’ya ve Ruslara ilişkin hiçbir şey bilmediğimi anlamam uzun sürmedi; burası
bildiğim hiçbir kalıba sokamadığım bir yerdi! …Kitabı bitirdiğinizde Rusya ve Ruslara ilişkin yeni ve ayrıntılı bilgiler öğreneceğinizi, bu ülkenin ‘sır perdesi’ni aralayacağınızı düşünüyorum…”diye yazdı.

90748e3b-247a-4259-a51d-c58a28e6877c
160 sayfalık kitapta Rusya’daki gündelik yaşam, Rusların çeşitli davranışlarının nedenleri, düşünce tarzları, birbirlerlerine ve yabancılara bakış açıları, devlet-vatandaş ilişkisi, iktidar yapısı, gizli servis, ekonomik durum, işadamları, Rus entelektüel dünyası, Çeçen savaşı, ırkçılığın kökleri, kadınların sorunları, Türk girişimciler, Türkiye’ye hayran kızlar ve Rus gelinler gibi farklı alanlardanseçilmiş, büyük bölümü kişisel deneyime ve gözleme dayanan yazılar yer alıyor.

Başlamış, kitabın temelde Türk-Rus ilişkileriyle ilgili olmamasına karşın 24 Kasım’da Türkiye’nin bir Rus uçağını düşürmesinin ardından yaşanan kriz, Rusya’nın Suriye’ye müdahalesi ve iki ülke ilişkilerinin değerlendirmesiyle Devlet Başkanı Vladimir Putin’in öyküsünün anlatıldığı yazıların eklendiğini belirtti.

“Rusya’nın Sırları”na önsöz yazan gazeteci Sami Kohen, “..Cenk bu yazılarıyla Rusya’da görüp yaşadıklarını okuyucularına da yaşatıyor. Bu kitapta yer alan yazılar işte bunun bir örneği”dedi. Büyükelçili Halil Akıncı ise, “Rusya’da Brejnev, Gorbaçov/Yeltsin, Putin, Medvedev dönemlerini yaşamış biri olarak rahatlıkla bu kitabın Rusya’yı ve Rusları oldukları gibi yansıttığını söyleyebilirim…Kitabın başlığına ‘Kısa Yoldan Rusya’yı ve Rusları Tanıma Rehberi’ ibaresini koyabiliriz”diye yazdı.

Kitapta eski Başbakan Bülent Ecevit’in Moskova’da tanıştığı Başlamış’a yazdığı bir mektup da bulunuyor.