07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Rektörlere Biat Kriteri
Rektörlere Biat Kriteri

Rektörlere Biat Kriteri

Cumhuriyet Gazetesi’nden Sinan Tartanoğlu’nun haberine göre,  YÖK, üniversitelerde rektörlük seçimini tamamen ortadan kaldırmaya hazırlanıyor. Cumhurbaşkanının kararname ile atayıp görevden alabileceği rektörler için yasa değişikliği yolda…

Erdoğan, barış bildirisini imzalayan “Barış İçin Akademisyenler” grubuna adli ve idari ceza verilmesini ve bu öğretim üyelerinin derslerden, seminerlerden men edilmesini istemişti. YÖK şimdi yeni bir sistem üzerinde çalışıyor.

YÖK’ün üzerinde çalıştığı sistemin ayrıntıları şöyle:

Üniversitelerden sandık kalkıyor

Yükseköğretim Yasası’nın rektörlük seçimlerine ilişkin maddesinde değişiklik yapılarak üç aşamalı “aday belirleme seçimi ve adaylar arasından atama” sistemine son verilecek. Üniversitelerde rektörlük seçimleri için artık sandık kurulmayacak.

Rektörlere Saray Kriteri

Yasanın rektör tanımında değişiklik yapılacak. Profesörler arasında rektör olabileceklere ilişkin ölçütler belirlenecek. Kritirlere uygun olan profesörler arasından belli sayıda isim Cumhurbaşkanlığı’na bildirilecek. Cumhurbaşkanı da YÖK’ün bildirdiği isimler arasından bir ismi rektör olarak belirleyecek.

Rektörler artık genel müdür gibi bürokratik atama ile göreve atanıp, alınabilecek

Düzenleme ile üniversite rektörleri, müsteşar, genel müdür gibi bürokratik atama kriterlerine tabi tutulacak. Kararname ile göreve başlayacak rektörler, büroratik çark içinde yine kararname ile görevinden alınabilecek. Böylece rektörlerin adli soruşturma geçirse bile görevden alınamaması, üniversitede zamanında kurulacak sandık sonuçlarının beklenmesi sorunu gündemden kalkmış olacak. Düzenleme ile ayrıca üniversitelerde kurulan sandık sonuçlarına uymayan bir atama yapılması üzerinden başlatılan tartışmalara da son verilmiş olacak. Düzenlemenin Haziran-Temmuz aylarındaki rektörlük seçiminden önce Meclis’ten çıkarılması planlanıyor.