07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Putin Açıkladı: “Esed” Yeniden Esad Oldu
Putin Açıkladı: “Esed” Yeniden Esad Oldu

Putin Açıkladı: “Esed” Yeniden Esad Oldu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin geleneksel yıl sonu büyük basın toplantısında, Türkiye’ye ilişkin çarpıcı ifadeler kullandı. Putin, kendi ülkesinin yanı sıra Türkiye, İran ve Esad’ın da Kazakistan’ın başkenti Astana’da bir araya gelmeyi kabul ettiğini  açıkladı.

BBC Türkçe’nin ve turkrus.com sitesinin haberine göre, Rus ve yabancı basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Putin, Suriye’deki son gelişmelere dair de konuştu.

Putin, Doğu Halep’teki muhalif savaşçıların ve sivillerin tahliyesinin Rusya, Türkiye ve İran’ın yardımları ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın iyi niyeti olmadan mümkün olmayacağını söyledi. Putin ayrıca Suriye’de bundan sonraki aşamanın ülke çapında ateşkes ilan edilmesi olduğunu vurguladı.

Putin’in sözleri şöyle;

“Türkiye ve İran liderleri Halep’in kurtarılmasında büyük rol oynadı. Türkiye, Rusya, İran ve (Suriye Devlet Başkanı Beşar) Esad’ın iyi niyeti olmasaydı Halep’in tahliyesi mümkün olmazdı. Bundan sonraki adım Suriye’nin tamamında ateşkesi tam anlamıyla sağlayacak bir anlaşmaya varmak. İran, Esad ve Türkiye Suriyeli tarafların Astana’da barış görüşmeleri yapması konusunda mutabık. Rusya, Türkiye ve İran’ın dahil olduğu üçlü format Suriye konusunda etkili olduğunu kanıtladı. Bu formatı devam ettirmek gerek. ABD’yi de Rusya, Türkiye ve İran’ın çabalarına katılmaya çağırıyoruz ”