07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Panama Skandalı’nda Erdoğan’ın İş Adamları
Panama Skandalı’nda Erdoğan’ın İş Adamları

Panama Skandalı’nda Erdoğan’ın İş Adamları

Panama’daki hesapların sızdırılmasıyla, Türkiye ‘den onlarca isim de ortaya döküldü. Bunlar arasında Tayyip erdoğan’a çok yakın iş adamları da bulunuyor. Fettah Tamince, Ali Ağaoğlu, Mehmet Cengiz , Zorlu Holding, Çalık Grubu, Altınbaş Holding ve diğerleri…

“Panama Belgeleri”nde Erdoğan’a yakın işadamları nasıl yer aldı:

Erdoğan’a Aşık Fettah Tamince

Erdoğan’ın  yaz tatillerini geçirdiği Rixos otellerinin sahibi Fettah Tamince’nin ismi de sızan belgelerde bulunuyor. Hesaplar Sembol Limited Şirketi ile bağlantılı gözüküyor ve 2007 yılında aktif şekilde kullanılmış. Belgelerde Tamince’ye ait Rixos’un ve diğer tüm şirketlerin adres kaydı Antalya olarak görülüyor.

Fettah Tamince “Erdoğan’ın adamı mıyım, evet adamıyım. Çünkü çok doğru işler yapıyor. Tanıyınca aşık oldum” demişti

Kuala Lumpurlu Ali Ağaoğlu

Son günlerde görgüsüzlüğü ile ön plana çıkan Ali Ağaoğlu’nun da Panama’da gizli hesapları olduğu ortaya çıktı. Ağaoğlu, Myebon Limited adıyla var olan şirketle bağlantılı gözüküyor. Myebon Limited, 2007-2011 yılları arasında aktif olarak kullanılmış.  Ali Ağaoğlu şirket adresi Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur olarak görülüyor.

Mehmet Cengiz Nasıl Yer Aldı?

AKP’ye ve Erdoğan’a en yakın işadamlarından olan Cengiz, belgelere göre hesabını Türkiye kaynaklı açtırmadı. Kendini İsviçre merkezli bir iş adamı olarak gösteren Cengiz, Bonito International isimli şirketle bağlantılı. Cenevre bağlantılı şirket, 1999’dan 2006’ya kadar aktif olarak kullanılmış.

Damadın CEO’luk Yaptığı Çalık

Panama Belgelerinde Erdoğan’ın damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın bir dönem CEO’luk yaptığı Çalık Enerji de var…Ahmet Çalık’a ait Çalık Enerji’nin ise Meet Continent Limited isimli şirketle ilişkili. Şirket Panama’daki hesaplarını 2002 ve 2003’te kullanmış. Çalık Enerji’nin Panama’da açtığı hesabın Çin merkezli olması yine dikkat çeken başka bir unsur.

Kolin Limited

Erdoğan’a yakın olup ihale zengini olan Kolin de belgede yer alıyor. Şirket yine Türkiye değil Hong Kong merkezli. Hesap 2000-2003 yılları arasında aktif olarak kullanılmış ve Manş Adaları İngilizce adı ile Channel Islands’da bulunan Lutea şirketi aracılığıyla işlemler yürütülmüş.

Torun Corparation

Belgelerde Torun Corporation adlı şirket de var. Erdoğan’a yakın Aziz Torun’un başkan olduğu Torunlar Holding’in bir iştiraki olma ihtimali yüksek. Şirket Britanya Virjin Adalarında kurulmuş. Hesap 2001 ile 2015 yılları arasında aktif olarak kullanılmış.

Torunlar Holding bu iddiayla ilgili bir açıklama yaparak “Torun Corporation” adlı şirketle bir ilişkilerinin olmadığını belirtti.

İşte o açıklama;

“İnternet sitenizde yayınlanan “Panama Belgeleri” ile ilgili haberde adı geçen Torun Corporation adlı şirketin, Torunlar Şirketler Grubu ile hiçbir ilişkisi ve hukuki bağlantısı bulunmamaktadır.”

Altınbaş Holding

Erdoğan’ın Asos mağazasının açılışına katıldığı Altınbaş holding maile “Panama Belgeleri”nde var. Nusret Altınbaş, Ali Altınbaş, İnan Altınbaş, Sofu Altınbaş, Hüseyin Altınbaş, Vakkas Altınbaş ve Altınbaş Petrol ve Ticaret Anonim Şirketi hesapları belgelerde yer alıyor. Altınbaşların şirketleri İsviçre’de ve Tayvan’da görünüyor. Hesaplar 2015 yılına kadar aktif olarak kullanılmı. İşlemleri ise Carlsburg Maritime ve Jı He Road şirketi yürütmüş.

Zorlu Holding

Belgelerde bir diğer dikkat çeken isim Zorlu Holding. Belgelerde Olgun Zorlu, Mehmet Emre Zorlu, Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş. ve Zorlu Holding Anaonim şirketi hesapları bulunuyor. Liechtenstein adresli Akara Landstrasse şirketi işlemlere aracı olmuş.
Zorlu AVM yapımı ve sonrasında çok tartışılmıştı. Zincirlikuyu’daki zorlu center’da 232 bin metrekare yerine 615 bin metrekare inşaat yapılması tartışma konusu olmuştu. Yine Zorlu Holding 2013 yılında AKP’ye yasanın öngördüğünden çok fazla olan 1 milyon 844 bin lira tutan 40 bin koli yardım yapmıştı. 17/25 aralık tapelerinde zamanın Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Çevre Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Ahmet Ayyıldız ve Zorlu Holding yöneticilerinin gizli toplantısı deşifre olmuştu. Bu toplantılarda Çevre Bakanlığı raporlarının Zorlu Holding lehine değiştirildiği iddia edilmişti. Zorlu AVM’de Bilal Erdoğan’ın Günaydın Köfte Döner Türk Restoranı ve Gülhane Döner adında iki işyeri bulunuyor.

Ayrıca Erdoğan’a yakın Remzi Gür’ün de adı belgelerde bulunuyor. Remzi Gür’ün hesabında adres Türkiye olarak gösterilmiyor. “Excel Enerji” isimli firmayla birlikte İsviçre adresiyle Panama belgelerinde yer alıyor