07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » O Şimdi TBMM Başkanı
O Şimdi TBMM Başkanı

O Şimdi TBMM Başkanı

TBMM Başkanı ve kurulucak yeni Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun da başkanlığını yapacak İsmail Kahraman’ın 2012 yılında Birlik Vakfı Kurucular Kurulu Başkanı olarak, Meclis’e sunduğu anayasa teklifi, ilk 4 maddenin değiştirilmesini öngörüyor.

İşte bugün Meclis başkanlığı yapan, Anayasa Uzlaşma komisyonu başkanlığı yapacak olan ve devletin 2 numaralı ismi İsmail Kahraman’ın o anayasa teklifi;

“Bu anayasayı kabul ediyoruz”

Teklif, “Bizler Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak, Yüce Allah’ın devletimizi sonsuza kadar koruması dileği ile bu anayasayı kabul ediyoruz” ifadeleri ile başlıyor.

Laiklik ve Atatürk ifadeleri yok

Devletin şekli sadece “Türkiye Devleti bir cumhuriyettir” ifadeleri ile tanımlanırken, Cumhuriyetin niteliği ise “Türkiye Cumhuriyeti hak ve adalete, hukukun üstünlüğüne, insan haklarına, halk egemenliğine, kuvvetler ayrılığına bağlı demokratik bir devlettir” ifadeleri ile anlatılıyor. “Laik” ve “Atatürk” ifadelerinin hepsinin kazındığı teklifte ve bir başkent belirlemesi yapılmıyor.

Başkan yemini inandığı kutsal kitap üzerine ediyor

Seçim barajını kaldırmıyor ama yüzde 1’den fazla oy alan partiler için Meclis’te 100 kontenjan koltuğu ayırıyor. Yürütme yetkisi tek başına devlet başkanına veriliyor. Meclis, başkanı görevden alamıyor, Başkan da Meclis’i feshedemiyor. Başkan yasa teklif edemiyor, ama yasaları veto yetkisini elinde bulunduruyor. Meclis’te okunacak başkanlık yemini, başkanın “inandığı kutsal kitap üzerine” de yapılabilecek.