07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » “NATO Kiminle Konuşacağımıza Karışamaz”
“NATO Kiminle Konuşacağımıza Karışamaz”

“NATO Kiminle Konuşacağımıza Karışamaz”

Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Ümit Yardım, Türkiye’nin Suriye politikası ve NATO’nun Rusya ile görüşme konusundaki açıklamalarıyla ilgili konuştu.“Ankara mevcut Suriye’nin mevcut yönetiminin barış görüşmelerinde yer alabileceğini düşünüyor” dedi.NATO’ya da “Kimse kiminle konuşacağımızı söyleyemez” cevabını verdi.

Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Ümit Yardım, Suriye konusunda Türkiye’yle Rusya arasında yapılmasına karar verilen görüşmelerin düzenli hâle getirilmesinin ihtimal dahilinde olduğunu söyledi. Yardım, Tayyip Erdoğan’la Rusya Devlet Başkanı Putin’in, Eylül ayında yeniden bir araya gelmesinin mümkün olduğunu söyledi.

İşte Yardım’ın o açıklaması;

“Moskova ve Ankara Suriye konusunda uzlaşmaya vardı”

Yardım, “Ankara mevcut Suriye’nin mevcut yönetiminin barış görüşmelerinde yer alabileceğini düşünüyor” dedi. Bu haber  Tayyip Erdoğan’ın ‘katil’ ilan ederek hiçbir çözüm görüşmesinde yer almayacağını söylediği Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın da sürece dahil olabileceği anlamına geliyor.

 

Rusya ve Türkiye’nin Suriye’deki iç savaş konusunda farklı pozisyonlara sahip olması konusuna da değinen Yardım, “Moskova ve Ankara, Suriye konusunda iletişimi artırmak için uzlaşmaya vardı” dedi.

Türkiye ile Rusya arasında Suriye konusunda kurulan ve iki ülkenin dışişleri bakanlıkları, istihbarat teşkilatları ile genelkurmay başkanlıklarından yetkililerin katılacağı üçlü mekanizmanın ilk görüşmesinin bugün Rusya’da gerçekleştirmesi bekleniyor.

 

“NATO kiminle konuşacağımızı söyleyemez”

Erdoğan-Putin görüşmesinin ardından açıklama yapan NATO, “Nesillerdir görülmeyen bir şekilde en büyük güvenlik sorunlarıyla karşı karşıyayken, Türkiye ittifakın uzlaşmaya dayalı kararlarında tam olarak yer almaktadır. Türkiye’nin NATO üyeliği tartışma konusu değildir” diye açıklama yapmıştı.

Rusya’da bir basın toplantısına katılan Yardım, “NATO hiçbir şekilde bizim diğer ülkelerle ilişkilerimizi sınırlayamaz. Yani NATO’nun bize kurallarını dikte etme ve bize kiminle konuşup konuşmayacağımızı söylemeye hakkı yok” diye konuştu.