07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Milyarlık Kara Para Trafiği, TMSF ve Türk Bürokratlar
Milyarlık Kara Para Trafiği, TMSF ve Türk Bürokratlar

Milyarlık Kara Para Trafiği, TMSF ve Türk Bürokratlar

ABD’de kara para suçlaması ve İran’a yönelik ambargonun delinmesi suçlamasıyla yargılanan Reza Zarrab dosyasında, Zencani’nin kara parasının Türk bürokratlar ve TMSF kontrolündeki banka aracılığıyla aklandığı ortaya çıktı.İşte o banka, kara para aklana süreci ve Türk bürokratlar;

Sistem nasıl işliyordu?

O dönem TMSF’nin başında halen görevde olan Şakir Ercan Gül vardı. Gül, son olarak Digiturk’ü ihalesiz, fiyatı açıklamadan Katarlılara satan isim. Dönemin BDDK Başkanı Tevfik Bilgin’di.

4 Temmuz 2011’de  TMSF Libya asıllı Arap Türk Bankası’na el koydu. TMSF bankaya el koyduktan yani banka devlete geçtikten sonra bankaya Osman Arslan genel müdür oldu. Arslan, şu an Ziraat Katılım’ın Genel Müdürü.

Çalışmalar bankaya el konmadan 5 ay önce başladı

Bankaya el konmadan beş ay önce bu bankada ‘özel’ bir hesap açılıyor. Hesap bu süreçte aylık 100 bin dolarlık işlem yaptı.

Asıl para trafiği bankaya el konulduktan sonra başladı

Bankaya el konulduktan hemen sonra 19 Ağustos 2011 ile 21 Mart 2012 arasında bu hesaba bir İrlanda bankasından gelip Malezya’daki bir bankaya yollanan 670 milyon Avro’luk para hareketi oldu.

Paralar Malezya’daki tabela şirketine

ABD’li yetkililerin araştırmasına göre Malezya’daki hesap bir tabela şirketinindi. Hesabı kullanan ‘çete’ ilk başta dikkat çekmemek için ayda üç kez 10’ar milyon Avro yolladı.

Her transferden 1 milyon euro komisyon alınmış

ABD’li yetkililere göre bu bir “para aklama” çarkı. Para; İran petrolünü yasadışı satan Zencani’nin komisyonu. Türkiye’ye gelen paradan her seferinde 1 milyon Avro da kesilip farklı kişilere aktarılmış.

Peki bu isimler kimler?

Savcı Preet Bharara, TMSF’nin 2011’de el koyduğu Arap-Türk Bankası’nda milyarlarca dolar kara para aklandığını tespit etti. O dönemde BDDK’de karar verici makamlarda görev yapan yetkililer ve siyasi figürler de şüpheli olarak soruşturuluyor.

İşte Bharara’nın deşifre ettiği o isimler;

 TEVFİK BİLGİN:

1

O dönem BDDK’nın başında olan Tevfik Bilgin’in 6 Nisan 2012’de görev süresi sona erdi. Bilgin, 30 Mart 2013 tarihinde bu yana ise Nuh Çimento Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini sürdürüyor.

 İHSAN UĞUR DELİKANLI

2

BDDK Başkan Yardımcısı İhsan Uğur Delikanlı Aktifbank’taki genel müdür yardımcılığı görevinin ardından Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası Dönem Başkanı olarak görev yürütüyor.

ŞAKİR ERCAN GÜL

3

Dönemin TMSF Başkanı ise Şubat 2010’da göreve başlayan Şakir Ercan Gül idi. TMSF Başkanlığından önce, TMSF İkinci Başkanlığı, Halkbank Teftiş Kurulunda ve Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulunda maliye müfettişliği ile İstanbul Defterdar Yardımcılığı görevlerinde bulunan Gül ise görev süresi 2012 Şubat ayında dolmasına karşın; kanun değişikliğiyle Haziran 2012 tarihinde 5 yıllığına başkanlığa yeniden atandı. Gül döneminde en son Digiturk Katarlılara satılmış ancak satış fiyatı açıklanmamıştı. Mukim Öztekin, Abdullah Demiröz ve Nevzat Mazı kurulun diğer üyeleriydi. Mukim Öztekin 22 Haziran 2012 – 12 Kasım 2014 yılında BDDK Başkanlığı görevini yürüttü.

 OSMAN ARSLAN

4

A&T Bank’a TMSF tarafından Genel Müdür olarak atanan Osman Arslan, şimdilerde Ziraat Katılım’ın Genel Müdürlüğü görevini üstlendi.

FEYZİ ÇUTUR

5

A&T Bank yönetim kurulu üyelerinden Feyzi Çutur, Ziraat Bankası Denetim Komitesi ve Ücretlendirme Komitesi üyeliği ile Ziraat Katılım’ın Yönetim Kurulu Üyeliği ve Denetim Komitelerinde görev yapıyor.

 OĞUZ KAYHAN

6

Ziraat Bankası’ndaki görevinin yanı sıra Temmuz 2011-Mart 2012 tarihleri arasında Arap-Türk Bankası’nda da Yönetim Kurulu Üyeliği görevini yapan Oğuz Kayhan ise Eylül 2012 itibarıyla Türkiye Finans Katılım Bankası’nın Yönetim Kurulu Üyeliğine atandı. Ocak 2016 itibariyle Türkiye Finans’taki görevinden ayrıldı.

 HİKMET AYDIN SİMİT

7

A & T Bank yönetim kurulu üyelerinden Hikmet Aydın Simit, Kasım 2015 tarihinden itibaren Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve Eğitim Kuruluşu A.Ş.’ de Yönetim Kurulu Başkan Vekili olarak görev yapıyor. Ayrıca Tasfiye Halinde Emlak Bankası Yönetim Kurulu Üyesi.

YUSUF DAĞCAN

Nisan 2012 tarihinden bu yana Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Başkan Vekili.