07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » MHP’nin Anayasa Oyunu
MHP’nin Anayasa Oyunu

MHP’nin Anayasa Oyunu

MHP kurmayları açıkladı;”Yeni anayasa teklifi AKP’ye ait.Meclise iki partinin ortak imzası ile gönderilmeyecek”

Cumhuriyet gazetesinden Selda Güneysu’nun haberine göre, teklif Meclis’e iki partinin ortak imzasıyla gönderilmeyecek. MHP, “başkanlık sistemi”ne ilişkin anayasa değişikliğinin “ortak imza” ile verilmesine soğuk bakıyor. Teklif üzerinde çalışan MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak ve arkadaşları, çalışmalarını tamamlayarak geçen Cuma akşamı Genel Başkan Devlet Bahçeli’ye teslim etti.

Yıldırım ve Bahçeli bilgi akışını sağlayacak

Bahçeli önceki gün kurmayları ile çalışmayı irdeleyerek, son rötuşları yaptı. MHP’li Parsak ile AKP Genel Sekreteri Abdulhamit Gül’ün yürüteceği müzakerelerde, itiraz edilen maddeler üzerinde fikir alışverişinde bulunulacak. Müzakerelerde iki taraf da Genel Başkanları Devlet Bahçeli ve Başbakan Binali Yıldırım ile yoğun temas kurarak bilgi akışı sağlayacak. Liderlerin yönlendirmeleriyle de tekrar masaya oturulacak. İki taraf da müzakere sürecinin çok fazla uzun sürmeyeceği görüşünde. Bir hafta içerisinde metin üzerinde uzlaşmanın hesapları yapılıyor.

Cumhurbaşkanının sorgulanması ve denetimi konusuna MHP’den itiraz yok

AKP’nin MHP’nin temel talepleri konusunda duyarlı olduğu, Cumhurbaşkanı’nın sorgulanması ve denetimi konusunda itirazları olmadığı görüşünü savunan MHP’li yetkililer, görüşmelerde büyük bir sıkıntı olmayacağı tahmininde bulunuyor.

 

 

 

Teklif meclise ortak imza ile sunulmayacak

MHP Meclis’e gönderilecek metine imza atmayarak, AKP’nin teklifi olarak sunulmasını isteyecek. Ortak metinden yana olmadıklarını kaydeden MHP’li kurmaylar, “O bizim değil AKP’nin metni. Biz bir teklif sunsaydık, güçlendirilmiş parlamenter sistem üzerine kurulu bir hazırlık yapardık” değerlendirmesinde bulundular.

“AKP bizim duyarlılığımızı benimsemeye başladı”

MHP’nin sunulan teklife ılımlı yaklaşmasının en önemli nedenlerinin başında da AKP’nin son dönemlerde sergilediği milliyetçi söylemlerin olduğu öğrenildi. Geçen yıl çalışılan metinde anayasanın ilk dört maddesiyle ilgili tehlikelerin olduğu, eyalet sisteminden yana tavır sergilendiğini belirten MHP’li yetkililer, “‘HDP’yi flu görüyoruz’ demiştik, şimdi tutukluyorlar. Terörle mücadelede MHP’nin öngörüleri devletin hâkim görüşü haline geldi. Üniter yapının korunmasına yönelik duyarlılığımız benimsenmeye başlandı” dedi.