07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Merkel de Sırtını Döndü
Merkel de Sırtını Döndü

Merkel de Sırtını Döndü

Almanya Başbakanı Angela Merkel de sırtımı döndü. Alman Başbakan,, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik müzakereleri çerçevesinde yeni başlıkların açılmasına karşı olduğunu söyledi.

Partisi muhafazakar Hıristiyan Demokratların parlamento toplantısında konuşan Merkel,  Alman Bild gazetesinin haberine göre  Merkel, bu duruşun, partinin Türkiye konusundaki tutumunu soran seçmenlere de iletilmesini istedi. Gazetenin içeridenki kaynaklara dayandırdığı yoruma göre, bu konuşma görüşmelerin fiilen bittiği anlamına geliyor…

Merkel’den Erdoğan’a çağrı

Öte yandan Merkel, Tayyip Erdoğan’ı AB ile Türkiye arasında imzalanan mülteci mutabakatından kaynaklanan yükümlülükleri yerine getirmeye çağırdı.

Merkel, Malta Başbakanı Joseph Muscat ile Berlin’de görüşmesi sonrasında düzenlenen basın toplantısında mülteci mutabakatının özellikle de insan kaçakçılığına karşı mücadelede iki tarafın da faydasına olduğunu belirtti. Merkel, Türkiye’nin de Avrupa gibi güvenilir bir sözleşme ortağı olduğunu düşündüğünü söyledi.

Tayyip Erdoğan dün yaptığı bir konuşmada AB defterinin “henüz kapanmadığını” fakat Ankara’nın başka ortaklarla başka seçenekleri olduğunu söylemişti.

Avrupa Parlamentosu geçtiğimiz hafta Türkiye’nin 15 Temmuz darbe girişimi sonrası “orantısız” tepki verdiğini belirterek AB üyelik müzakerelerinin geçici olarak dondurulmasını öngören ve bağlayıcı olmayan bir öneriyi 37’ye karşı 479 oyla kabul etmişti.