07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Med-Cezir Kronolojisi. Bir Şangay Bir AB
Med-Cezir Kronolojisi. Bir Şangay Bir AB

Med-Cezir Kronolojisi. Bir Şangay Bir AB

Pakistan ve Özbekistan gezisini tamamlayan Tayyip Erdoğan yanında götürdüğü gazetecilere  Şangay Beşlisine katılmaktan bahsetti. Erdoğan’ın Şangay Beşlisi hevesi yeni değil. AB’ye karşı bir koz olarak bunu daha önce de kullandı ama çoğu zaman bundan vazgeçip AB’yi hedef olarak gösterdi. Erdoğan “Türkiye bir defa kendini rahat hissetmeli. “Benim için varsa, yoksa Avrupa Birliği” dememeli. Benim kanaatim bu. Yani, bazıları eleştiriyor olabilir ama, ben de kendi kanatimi söylüyorum. Mesela, “Şanghay 5’lisi içerisinde Türkiye niye olmasın?” diyorum. Türkiye’nin Şanghay 5’lisi içerisinde yer alması, bu konuda çok daha rahat hareket etmesini sağlayacaktır diye düşünüyorum… AB, Türkiye için hiçbir zaman hayırlı rüya görmedi” dedi.

Erdoğan’ın daha önce de Şangay Beşlisi açıklamaları olmuş, sonrasında ise AB hedefinin önemini anlatmıştı. Gazeteci Mustafa Hoş’un Bigboss kitabında Şangay Beşlisi ve Avrupa Birliği ile ilgili bölümde şunlar yer alıyor:

“26 Ocak 2013’te Erdoğan, Rusya’ya yaptığı ziyareti anlattığı 24 TV’deki programda, “Geçenlerde Sayın Putin’e söyledim, bizi Şanghay Beşlisi içine alın dedim. Alın bizi Şanghay Beşlisi içine biz de AB’ye allahaısmarladık diyelim, ayrılalım oradan. Bu kadar oyalamanın ne anlamı var?” dedi.

“İkisi birbirine alternatif mi?” sorusuna Erdoğan, “Şanghay Beşlisi daha iyi, çok daha güçlü” yanıtını veriyordu. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland sorulan Erdoğan’ın Şanghay Beşlisi açıklaması için, “Açıkçası, Türkiye’nin aynı zamanda bir NATO üyesi olduğu göz
önüne alındığında, bu ilginç olur. Ne olacağını göreceğiz” diyordu. Ne olacağını görmek için çok beklemeye de gerek yoktu.

Erdoğan 5 Şubat 2013’te Çek Cumhuriyeti’ne yaptığı gezide “olanı” ilan ediyordu. “Hükümet olarak AB hedefi mizde bir sapma asla söz konusu değildir. Yeni arayışlar içinde değiliz. Şanghay İşbirliği konusu AB’nin alternatifi midir? O ayrı bir yapılanmadır, bu ayrı bir yapılanmadır.

22 Kasım 2013

Erdoğan: Ben sayın başkana (Putin) diyorum ki Şangay İşbirliği Teşkilatı’na gelin Türkiye’yi alın. Bizi de bu sıkıntıdan kurtarın. Biz bunun yanında Avrasya’daki ülkelerle ilgili de serbest ticaret anlaşmasına varız. Ama dediğim gibi Şangay İşbirliği Teşkilatı olayını daha öncede Sayın Başkana izah etmiştim. Bunu önemsiyoruz”

29 Ekim 2014

Erdoğan: Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği, ülkemize katkılarının yanında Avrupa’nın da ihtiyacı olan dinamizmi, kültürel çoğulculuğu ve hoşgörü iklimini yeşertecektir

9 Mayıs 2015

Erdoğan: AB’ye tam üyelik sürecimizi stratejik bir hedef olarak görüyor, kararlı bir şekilde sürdürüyoruz. AB’nin de Türkiye’nin katılım sürecini stratejik bir perspektiften değerlendirmesi, bazı üye ülkelerin kısa vadeli siyasi hesaplarına rehin etmemesi ve zedelememesi gerekir.

6 Mayıs 2016

Erdoğan: Teröristlere çadır kurduracaksın, bunu demokrasi adına yaptığını söyleyeceksin, bize de vize için terör yasasını değiştirin diyeceksin. Biz yolumuza gidiyoruz sen yoluna git kiminle anlaşabiliyorsan anlaş

6 Kasım 2016

Erdoğan: Avrupa PKK’yı terör örgütü olarak tanımlamasına ragmen terörizme yataklık yapıyor, bu açık, PKK’nın Avrupa’da rahatça nasıl hareket ettiğini görüyoruz. Bana diktatör ya da başka birşey demeleri umurumda değil. Halkım beni nasıl görüyor o önemli