07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Loca Ve Kara Para
Loca Ve Kara Para

Loca Ve Kara Para

ABD’deki Reza Zarrab soruşturmasına Türkiye’den 91 Türk’ün de dahil edildiği iddia edilmişti. O isimlerim kim olduğu ise sırdı. Haberdar internet sitesinden İlhan Tanır soruşturmaya dahil edilen Türklerden 3’nün ismini yazdı: Egemen Bağış, Zafer Çağlayan ve Beşiktaş başkanı Fikret Orman.

İşte o isimler ve soruşturmaya dahil edilme gerekçeleri;

BEŞİKTAŞ KULÜBÜ BAŞKANI FİKRET ORMAN

New York Güney Bölgesi Başsavcılığına yakın bir kaynağın belirttiğine göre soruşturmaya dahil edilen 91 kişilik isimler arasında Beşiktaş Başkanı Fikret Orman da yer alıyor.

“Bana baktığında gözünde Beşiktaşlı ışığı aldım Reza Zarrab’ın.”

Fikret Orman hatırlanacağı gibi Reza Zarraba Sarraf’a milyon dolarlık loca satması ile gündeme gelmişti. Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, 17-25 Aralık Büyük Yolsuzluk ve Rüşvet  soruşturmalarının kaynağındaki ismi Rıza Sarraf’a loca kiralanmasını şöyle savunmuştu: “Bana baktığında gözünde Beşiktaşlı ışığı aldım Reza Zarrab’ın.”

Orman, Sarraf’ı tanımadığını, hiçbir işbirliği bulunmadığını iddia etmiş ve şunu eklemişti: “Arkadaş Beşiktaşlı ve parasını ödeyerek loca almak istemiş. Almış.”

2015 yılının Nisan ayında ortaya çıkan haberlere göre Vodafone Arena’da Zarrab’ın aldığı locanın 12 kişilik olduğu ifade edilmiş ve locanın üç yıllık fiyatının ise 1 milyon 104 bin TL değerinde olduğu yansımıştı.

Reza Paranın önemli bir kısmını Fikret Orman ile anlaşıp kulüp üzerinden aklamış

İddialara göre Fikret Orman da 91 kişilik listenin içinde. Yine iddialara göre ‘’Zarrab paranın bir kısmını da Türkiye’de bu kulüple anlaşıp menajerlik ve reklam şirketi üzerinden aklamış, usulsüz futbolcu transferleri ve sponsorluk anlaşmaları yapmış ve bu yolla hem bir kulübe katkı vermiş hem de parasını aklamış. Bu arada Fikret Orman da bu trafikten faydalanmış. İlhan Tanır’ın haberine göre Orman hakkındaki iddiaların devamı da var.

EGEMEN BAĞIŞ

Egemen Bağış hatırlanacağı gibi 17-25 Aralık operasyonları sırasında ortaya saçılan TAPE’lerde çukulata kutuları ile rüşvet alma iddiaları ile gündemde kalmıştı. Son olarak Hürriyet’in o dönem Ankara temsilcisi olan Metehan Demir ile yaptığı Kuran ayetleri ile dalga geçtiği “Bakara- makara” telefon görüşmesinin yayınlanmasının ardından istifa etmişti.

indir

Bağış’ın ABD’ ve Kanada’ya para transferlerinde kullanılan paravan şirketlerle ilişkisi var

Bharara soruşturmasında ise, iddialara göre, Bağış’ın rolü çok daha ciddi olarak ele alınıyor. Bu iddialara göre Bağış, Sarraf’ın bir yakınına vize yardımı veya çukulata kutuları nedeniyle değil, ABD ve Kanada’ya para transferlerinde kurulan paravan şirketleri ile ilgisine rastlandığı için listeye girdi.

Bu paravan şirketlerden bazıları Zarrab’ın tutuklanmasından hemen sonra FBI tarafından basıldığı için de Bağış, Mart ayı sonundaki Washington’da yapılan o meşhur Nükleer Zirve için ABD’ye gelen ekipte yer almamayı tercih etti. Halbuki Bağış, AKP’nin ABD ile ilişkilerini yürüten, özellikle lobicilik ve Amerikan-Türk derneklerini izleyen, yönlendiren bir isimdi her zaman.

Yine iddialara göre Sarraf’ın şirketlerinden ABD ve Kanada’daki şüpheli şirket hesaplarına yapılan transferler büyük miktardaki milyonları buluyor. Buna göre İran ambargosunun etrafından dolaşan bu hareketlerin dekontlarının bizzat başsavcılıkta bulunduğu aktarılıyor. Yine bana konuşan ‘derin boğaz’ ın yorumu şöyle: “ilginçtir bu şirketlerin bazılarında Bağış’ın izlerine rastlanmış. Bununla ilgili olarak da Bharara’nın ofisi bu transferlerin ambargo delinmesi için Türk hükümeti yetkililerine ödenen komisyonlar olduğunu düşünüyor.’’

ZAFER ÇAĞLAYAN

İddialara göre Çağlayan aslında ambargo delinmesinin resmi işlerini yürüten isim olarak öne çıkabilir. Ciddi bir aktör olarak ele alınıyor olabilir.

indir-(1)

Türkiye’deki Bank Mellat ve İran Petrol Bakanlığının da Türkiye’deki tüm işlemleri onun yardımıyla yürütmüş olduğu üzerinde şüpheler atmış.

Bharara’nın listesinde olduğu iddia edilen başka isimler de var. Onlar da yakında yazılır.