07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Kadın Eli Sıkmayan Sayıştay Başkanı
Kadın Eli Sıkmayan Sayıştay Başkanı

Kadın Eli Sıkmayan Sayıştay Başkanı

TBMM Genel Kurulu’nda, Sayıştay Başkanlığına, Maliye Bakanlığı Müsteşarı Seyit Ahmet Baş seçildi. Genel Kurul’da gizli oyla yapılan seçimde, Seyit Ahmet Baş ile Sayıştay üyesi Ahmet Tezcan yarıştı. Baş, 273 oyla Sayıştay Başkanlığına seçilirken, Tezcan 7 oy aldı. Seçimde 15 boş oy çıkarken, 5 oy da geçersiz sayıldı.

Kadın Eli Sıkmadığı İçin Soruşturma 

Seyit Ahmet Baş sıradan bir hesap uzmanıyken AKP iktidarında hızla yükselen bir kariyere sahip oldu.  İmam hatip kökenli olan Seyit Ahmet Baş Hesap uzmanları Kurulu’dan iken Hesap Uzmanları Derneği’nden ihraç edilmek istendi. Nedeni ise kadınların elini sıkmaması. Hesap Uzmanı Muavini olduğu dönemde; odasına gelen bayan mükellef, muhasebeci, müşavirlerin elini sıkmadığı iddia edilen Baş için, 1993’te, yaklaşık 100 hesap uzmanının imzaladığı bir metinle, soruşturma açılması istendi. Dönemin Hesap Uzmanları Kurulu Başkanı Basri Aktan, soruşturma açmayınca, hesap uzmanları, Hesap Uzmanları Derneği’nden Baş’ın ihracını istedi. Dernek savunma istedi. Yeni Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş kendini “Ben bayanların elini vergi kaçırdıkları ve incelemeyi zorlaştırdıkları için sıkmadım!” diye savundu.  Bu savunmadan sonra dernekten atılmadı

Hürriyet yazarı Yalçın Bayer 2006 yılında Seyit Ahmet Baş için şunları yazmıştı..

“MALİYE Bakanlığı’nda hassas görevlere yapılan İmam Hatip Lisesi kökenli atamaların listesini verirken, Seyit Ahmet Baş’ında Konya’dan getirilerek Gelirler Genel Müdürlüğü’ne daire başkanı olarak atandığını 8.2.2004’de yazmıştık. Bundan sonra ne olduğunu Maliye Bakanlığı’ndan bir görevli anlatıyor:

Baş, İstanbul SBF’yi bitirdikten sonra, Hesap Uzmanlar Kurulu’nda görev yaptığı dönemde kadınların elini sıkmadığı, hatta “Ben bayanların elini vergi kaçırdıkları ve incelemeyi zorlaştırdıkları için sıkmadım!” biçiminde açıklama yaptığı iddia edilmiş; Hesap Uzmanları Derneği’nden ihraç edilmek istenmiştir. Baş, Aktaş Elektrik incelemesi yanında ’ilim irfan çalışmalarıyla’ da tanınmaktadır. 30 yaşındayken 4 çocuk sahibi olan Aktaş’ın, eşinin kara çarşaflı olduğu ileri sürülmektedir.

Baş, merkeze geldikten sonra Kemal Unakıtan’ın danışmanlığını üstlenmiş, Gelir İdaresi Genel Müdürü Osman Arıoğlu kendisine her zaman kol kanat germiştir. Arıoğlu’nun, kendisinin yardımcılığını yapan ve vergi konusunda önemli bir isim olarak bilinen muhafazakar Recep Bıyık’ın Gelir Politikaları Genel Müdürlüğüne getirilmesi beklenirken, bir çalımla Seyit Ahmet Baş’ı atamak istemiştir. Hesap Uzmanları Derneği, Cumhurbaşkanı Sezer’in bu atamayı imzalamayacağını ve bu görevin de vekaleten yürütüleceğini sanıyorlardı. Bu süreçte Unakıtan’nın danışmanı Naci Ağbal’ı izlememiz gerekiyordu. Ancak Sezer, Ağbal’ın karanamesini imzaladı ve Ağbal, Gelirler Politikası Daire Başkanı oldu. İslamcı kesimlere yakın Ağbal’ın KİK Başkanlığına atanmasını ise veto etti.”

AKP İle Yükseldi 

Yeni Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş 1991 yılında adım attığı Maliye Bakanlığı’nda 2003 yılına kadar, yani AKP Hükümeti gelinceye kadar hesap uzmanı olarak görev yaptı. AKP’nin işbaşına gelip Unakıtan’ın Maliye Bakanlığı koltuğuna oturmasıyla birlikte Baş’ın kariyer çizgisi bir anda değişti. AKP’nin işbaşına gelip Unakıtan’ın Maliye Bakanlığı koltuğuna oturmasıyla birlikte Baş’ın hayatı baştan sona değişti.

Unakıtan, Seyit Ahmet Baş’ı 2003 yılında ilk iş olarak Gelir İdaresi Başkanlığı’nda daire başkanlığı makamına atadı. 2005 yılında ise ‘Bakan danışmanı’ göreviyle yanına aldı. Buradan, 2006 yılında yeni kurulan Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü kurumuna ‘genel müdür’ olarak atanan Baş, 2010 yılında, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından Maliye Müsteşar Yardımcılığı’na atandı. Burada bir yıl dönemin Müsteşarı Naci Ağbal’la çalışan Baş, 2011 yılında Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu Başkanlığı görevine terfi ettirildi. Baş, 2011-2015 yıllarında Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu Başkanı olarak görev yaptı, 29 Ağustos 2015’te Maliye Bakanlığı Müsteşarlığına atandı.  Seyit Ahmet Baş, 08.03.2016 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından YÖK Üyeliğine atandı.