07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » İşte Galatasaray Cezasındaki Gerçekler
İşte Galatasaray Cezasındaki Gerçekler

İşte Galatasaray Cezasındaki Gerçekler

UEFA, Finansal Fair Play kriterlerine uymadığı gerekçesiyle uzun süredir yakın takibe aldığı sarı kırmızılı kulübün cezasını açıkladı. Açıklama 1 yıl diye yazıldı ama durum hiç öyle değil. BBC İngilizce sitesi Galatasaray’ın cezasını 2 yıl olarak yazdı.

bbc

 

BBC türkçe’ye göre ise bu rakam 1 yıl. Peki bu fark niye?

bbctürkçe-GS1

Kafa karışıklığının Nedeni UEfA’nın ilk açılmasının çok net olmaması. uefa.org sitesinde cezanın detaylarında işin doğrusunu görebilmek mümkün. UEFA 1 yıl Galatasaray’ı kesin olarak men ediyor. iki sezon için durum şu. Katılım hakkı elde ettiği ilk yıl cezalı olacak. 2016 ve 2017 ‘de Galatasaray izlenmeye devam edilecek. 2017 sezonun raporlamasında tekrar Fair Play kriterlerine bakılacak. Bu raporlamada kriterler uygulanmamış olursa yeni bir değerlendirme yapılacak. Aslında UEFA 1 yıl kesin ceza 1 yılda takip kararı verdi.  Yani UEFA Galatasaray’ı 2 yıl takip edecek. Uefa. org sitesinde önemli bir ayrıntı daha var.  Galatasaray’a futbolcu ücretlerinde kısıtlama yapmasını istedi. Bu durumda mevcut durumdaki ücretler düşürülecek ve bu durumda ücret düşürmeyi kabul etmeyen futbolcularla da yollar ayrılmak zorunda kalınacak. Bir diğer durumda şu. Yeni transfer yapılacak mı? Bu da Galatasaray’ı zorlayacak çünkü var olan futbolcu ücretlerini düşürmek zorunda kalan Galatasaray’ın flash transfer yapması zor görünüyor.

Neden 1+1 Denmiyor?

Galatasaray Kulübü Genel Sekreteri Fatih İşbecer, UEFA’nın verdiği  Avrupa kupalarından men cezası ile ilgili açıklama yaptı. İşbecer “en azından artı 1 yıl tehlikesinin ortadan kalkması sevindirici. Şimdi bunu çok iyi değerlendirmeliyiz. Bu sezon Avrupa’ya katılma hakkını elde edip cezamızı çekmemiz gerek. Devamında tasarruf ve akılcı politikalarla takımı revize etmeliyiz. Bir yıl sonra yeniden Şampiyonlar Ligi’nde yer almanın planlarını hazırlamaya başlıyoruz. Çok kötümser olmaya gerek yok.” diyor.

Uefa.org sitesine göre Galatasaray 1 yıl ceza ile kurtulmuş değil. 2 yıl denetlenmeye devam edecek. 2017 raporlamasında Finansal Fair Play kriterleri yerine getirilmemişse daha ağır bir ceza ile karşı karşıya gelecek.  Galatasaray 2017 sezonu için kriteleri yerine getireceğini ön görerek bir anlamda 2 yıllık  izlenmeyi manipüle ediyor. Medya da bu 2 yıllık izlenmeyi görmeyip cezayı sadece 1 yıl olarak yansıtıyor.