07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » “Hükümetin Darbe Girişiminden Haberi Vardı”
“Hükümetin Darbe Girişiminden Haberi Vardı”

“Hükümetin Darbe Girişiminden Haberi Vardı”

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu,RSF (Rusya’nın Sesi) FM’e konuştu. Kılıçdaroğlu, AKP hükümetinin darbe girişiminden önceden haberi olduğunu söyledi.

İşte Kılıçdaroğlu’nun o konuşmasından başlıklar;

“ByLock’çu bakanlar korunuyor”

“ByLock kullananların isimleri seçilerek cumhuriyet savcılıklarına bildiriliyor. Koruma kalkanı var. Milletvekilleri, bakanlar, belli kişiler korunabiliyor.”

“Yenikapı’ya gitmekten pişman değilim”

“Yenikapı’ya gitmekten pişman değilim. 12 madde halinde, bir daha Türkiye’nin bir darbe olayıyla karşılaşmaması için nelerin yapılmasını gerektiğini açıkladım, altına imzamı atıyorum.”

“Başkanlık sistemine karşıyız”

” AKP’nin getireceği başkanlık sistemini bilmeden, o konu hakkında yorum yapmanın doğru olmadığını söyledim. Cumhurbaşkanı yemininden tutun, pek çok konu, kural değişecek. Bir metni görelim, bakalım bu metinde neyi öngörüyorlar, ondan sonra kalkıp düşüncelerimizi ifade edelim.”

“İdam Gülen gelmesin diye”

“Gülen iade edilmesin diye idamı gündeme getiriyorsun. Bu yanlış yol. Gülen’in iadesini isteyeceksiniz, ‘Ben Türkiye’de yargılayacağım, idam yok bizde, gelsin hesabını versin’ diyeceksiniz.”

“Darbeden hükümetin haberinin olduğu kesin”

“Türkiye’de darbe olmadı, başkanlık sistemine gidilsin diye bir kurgu yapıldı diye düşünenler var. Bu kadar kapsamlı bir örgütlenmeden, darbeden… Bir askeri yetkilinin, MİT’e gidip, ‘darbe olacağını bildirmesi’ gibi gerçekler de su yüzüne çıktı. Önümüzdeki süreç içerisinde bu konu biraz daha netleşecektir. Kaygıları, kuşkuları haklı kılan bazı gelişmeler var ama bunları yüzde 100 doğrudur diye dillendirmeyi doğru bulmuyorum. Hükümetin haberinin olduğu kesin. (Neden engellenmediğine ilişkin) Belki de müdahaleyi zorunlu kılan zorluklar ortaya çıkmıştır, belki de görmezlikten gelinmiştir. Önümüzdeki süreçte bunu göreceğiz.”

“Yeni bir darbe riski yok”

“Darbe hangi gerekçeyle olacak? Birileri kendi baskıcı yöntemlerini sürdürmek için ‘Darbe riski vardır’ı sürekli dillendirebilir, nitekim dillendiriyorlar da. Bence, bir darbe riski söz konusu değil.”

Trump’ın seçilmesi

“Amerika’da kurumlar çok güçlüdür. Dolayısıyla başkanın tek başına Amerika’yı dilediği gibi yöneteceği gibi bir genellemeye kapılmamak gerek.”

“Sabuncu değil Erdoğan yargılansın”

:”Bugün Altan kardeşlerin, Nazlı Ilıcak’ın, Murat Sabuncu’nun hapse atılmasını doğru bulmuyoruz. Gazetecileri hapse atarak, Türkiye’yi bir anlamda susturmak, onların yazmalarına engel olmak, demokrasiye ihanettir, ben öyle görüyorum. Ergenekon, Balyoz davalarının tamamının düzmece olduğunu iddia eden CHP’ydi. Bir kişi yargılanacaksa davaların savcısı olarak Cumhurbaşkanı’nın yargılanması lazım. O yargılamadan kurtulmak için ‘biz aldatıldık’ dedi, aldatılması onun yargılanmasına engel değil. Ana faili bırakıp da tali işlerle uğraşmak doğru değildir, ana fail bellidir.”

“Bahçeli ‘başkanlığı savunuyoruz’ demedi”

“Devlet Bey’in geçmişte başkanlık sistemine yönelik oldukça sert açıklamaları vardı, ben bugün için de o sert açıklamaların geçerli olduğuna inanıyorum. Bahçeli, ‘Başkanlık sistemini savunuyoruz’ demedi”