07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Havalimanında Soğuk Savaş
Havalimanında Soğuk Savaş

Havalimanında Soğuk Savaş

TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı’nın Almanya’da havalimanında alıkonulmasıyla başlayan kriz soğuk savaşa döndü. Erdoğan “aynısıyla mukabele etmem lazım” dedikten sonra Alman diplomatlar havalimanında bekletilerek uçağı kaçırmışlardı.Şimdi de Almanya’ya gelen 14 kişilik Türk sporcu kafilesi  havalimanında alıkonuldu. 

Türkiye’den Almanya’ya gelen 14 kişilik sporcu kafilesi Alman polisi tarafından sorgulandı ve grupta bulunan bir kişi gözaltına alındı.

Türk diplomatik kaynakları, Ankara’dan geldikleri Düsseldorf Havaalanı’nda 6 saati aşkın süredir bekletilen gruptaki kişilerden T.Ö’nün, Almanya’ya yasa dışı bir şekilde insan sokmaya çalışmaktan gözaltına alındığı ve hakim karşısına çıkarılacağı açıklamasında bulundu.

Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu “hususi pasaport” sahibi yolcuların, polis tarafından tercüman aracılığıyla ifadelerinin alındığı belirtildi. Yolcuların, bir karate turnuvası için Almanya’ya geldiklerini söylediği öğrenildi.

Havaalanı polisi, devreye giren Türk yetkililere ilk aşamada, söz konusu yolcularla ilgili sorgulamanın uzun sürebileceğini, işlemler bitmeden kimseyle görüştürülmeyeceklerini ve daha detaylı bilgi verilmeyeceği açıklamasını yaptı.

Ne Olmuştu?

Almanya’da kaldığı otelin lobisinde çantası çalınan TBMM Ayşenur Bahçekapılı, pasaport, kimlik, para ve tüm kredi kartlarını kaybetti. Büyükelçilik, Türkiye’ye dönmesi için geçici pasaport çıkarttı. Ancak polis, geçici pasaportunda sorun olduğu belirterek, Bahçekapılı ve beraberindekileri havalimanındaki polis karakolunda alıkoydu.

Türkiye’den misilleme

Türkiye Bahçekapılı olayının ardından  Türkiye’ye gelen veya Türkiye’den çıkmak isteyen Alman diplomatları bir süre bekletmeye başladı. Pasaport kontrol noktasına gelen diplomatlar, geniş bir inceleme ve araştırma yapılmak için yaklaşık iki saat bekletildikten sonra geçiriliyor. Bu uygulama sırasında şu ana kadar dört diplomatik pasaportu taşıyan Alman diplomatın uçağını kaçırdı.