07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Haremlik Selamlık Kan Merkezi
Haremlik Selamlık Kan Merkezi

Haremlik Selamlık Kan Merkezi

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kan Merkezi’ne “Bayanlardan kan alımı yapılmamaktadır” yazılı bir duyuru asıldı.Hasta ve hasta yakınlarının tepkisini çeken yazıya ilişkin, Kan Merkezi Müdürü Prof. Dr. Zafer Başlar, “Maksadı aşan bir ifade olmuşsa düzeltilebilir. Kadınlardan kesinlikle kan alınmaz diye bir şey yok” dedi.

Odatv’nin haberine göre, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kan Merkezi’ne kan vermek için gelen kadınlar geri çevrildi. Kan Merkezi’nin kapısında “07.04.2016 tarihi itibariyle bayanlardan trombosit (aferez) tam kan ve kan alımı yapılmamaktadır” şeklinde bir duyuru asılıydı.

kan-1

“Yakınlarımıza kan vermek için erkek aradık”

Kan Merkezi’ne asılan yazılı duyuruya tepki gösteren hasta ve hasta yakınları,” Ameliyatı yapılacak hastalarımız için kadın yakınları kan vermek istedi, ancak kabul edilmedi. Kan vermek için erkek aramak zorunda kaldık” dedi.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kan Merkezi Müdür Prof. Dr. Zafer Başlar’dan açıklama var;

Uygulama Türk kadınına özel

-Doğurganlık çağında olan kadınlar verici adayı oluyorlar. Dolayısıyla gebelik sürecinde, anne bebek arasındaki alış verişten dolayı annelerle bebekleri arasındaki kan grubu sistemleri, bildiğimiz A ve RH sistemleri dışında 31 tane daha sistem var. O sırada hamile olanlardan zaten kan alınmaz. Daha önce hamileliği kısa sürede tamamlanmış, yani düşmüş ya da hamileliği süresinde tamamlanmış da olsa böyle bir verici havuzunda, Batı’nın öngördüğü bir şey değil, onlarda böyle bir sorun yok, ama bizimkilerde kadın vericilerin böyle bir potansiyeli var diye böyle bir şey yapmış olabilir.