07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Gülen Okulları Yerine Erdoğan Okulları Geliyor
Gülen Okulları Yerine Erdoğan Okulları Geliyor

Gülen Okulları Yerine Erdoğan Okulları Geliyor

AKP, yurtdışındaki cemaat okullarını kapattırıp, kurulacak Maarif Vakfı ile kendi okullarını yaptırmayı planlıyor. Kurulacak vakfın yönetiminde Erdoğan belirleyici olacak. TÜRGEV ve Ensar gibi vakıflarla ortaklık yapılacak.

Cumhuriet Gazetesi’nden Sinan Tartanoğlu’nun haberine göre, Ahmet Davutoğlu, Başbakanlığı dönemindeki son yasa tasarısını Meclis’e sundu.

Gülen Okullarının yerine Maarif Vakfı Okulları

Tasarıya göre Milli Eğitim Bakanlığı 1 milyon TL bütçe ile Maarif Vakfı kuracak. Tüm dünyada faaliyet gösterecek vakıf, yurtdışındaki cemaat okullarına alternatif eğitim kurumları açacak.

Vakfı Saray yönetecek

Hükümet, diplomatik adımlarla, cemaat okullarına el konulmasını isteyecek. Maarif Vakfı’nın kurduğu okullar, o ülkenin yasal çerçevesi içinde, hükümetler arası mutabakatla, cemaatin okullarına alternatif olarak gösterilecek. Vakfı, 4 üyesi Cumhurbaşkanlığı, 3 üyesi Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen mütevelli heyeti yönetecek.

Yasa tasarısının ayrıntıları şöyle:

1 milyon lira ile kurulacak

Milli Eğitim Bakanlığı, yasanın yürürlüğe girmesinden sonraki 3 ay içinde Maarif Vakfı’nı İstanbul merkezli olarak kuracak. 1 ay içinde Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden vakfın kuruluş işlemlerinde kullanılmak üzere 1 milyon TL aktarılacak

7 işilik yönetimin 4’ünü Tayyip Erdoğan atayacak

Vakıf, Mütevelli Heyeti ile yönetilecek. 12 üyeden oluşan heyetin, 4 üyesini Cumhurbaşkanlığı, 3 üyesini Bakanlar Kurulu atayacak. İkisi Milli Eğitim Bakanlığı’ndan olmak üzere, Dışişleri, Maliye Bakanlıkları ile YÖK temsilcileri heyetin üyesi olacak.

Her kademede okul

Vakıf yurtdışında, ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim kurumları açacak. Kurs, etüt merkezi, kültür merkezi, kütüphane, laboratuvar, sanat ve spor tesisleri kuracak. Bu kurumlarda hizmet veren ve eğitim görenler için yurt, pansiyon ve lojman inşa edecek.

Ensar ve TÜRGEV Ortak olabilecek

Yasal ortaklık: Vakıf yurtdışındaki eğitim öğretim kurumlarının tesislerini satın alabilecek, devralabilecek, kiralayabilecek; benzer faaliyetlerde bulunan kurum ve kuruluşlarla “yasal sınırlar” içerisinde ortaklık dahil her türlü işbirliğini yapabilecek. Vakıf tüm bu faaliyetleri tek başına da yürütebilecek, tüzel veya gerçek kişilerle ortak da olabilecek. Ülkelerin yasal durumlarına göre tüm faaliyetlerini kuracağı veya devralacağı şirketler üzerinden de yürütebilecek.Yurtdışında 2 binin üzerinde okul var. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak eğitim veren kurumların yanı sıra, farklı vakıflar ve dernekler de yurtdışında eğitim öğretim faaliyeti yürütüyor. Her birinin Maarif Vakfı ile dönüştürülmesinin, bulunduğu ülkeye ve yasal statüsüne bağlı olacağı ifade ediliyor.

Cemaat okullarına” el koyun” denilecek

Daha önce Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin referansı ile açılan cemaate yakın okullara artık garantör olunmuyor.Bundan sonraki süreçte hükümet, yabancı hükümeti bu okullara el konulması yönünde teşvik edecek. El konulması durumunda Maarif Vakfı’nın eğitim öğretim kurumları, alternatif olarak gösterilecek. Hükümetler arası mutabakatın sağlanmasının ardından, cemaat okulları, ülkenin yasal durumuna göre vakıf tarafından satın alınabilecek, devralınabilecek, kiralanabilecek.