07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Fidel Castro Okul’da
Fidel Castro Okul’da

Fidel Castro Okul’da

Küba’nın Ağustos’ta 90 yaşına basacak olan eski lideri Fidel Castro, Temmuz 2015’ten bu yana ilk defa ‘sokağa çıktı.’

Fidel Castro, Devlet Başkanı ve kardeşi Raul Castro’nun 2007’de hayatını kaybeden eşi Vilma Espin’in doğumgününde, başkent Havana’da Espin’in adını taşıyan bir okulu ziyaret etti.
Sıraların birinde oturup öğretmen ve öğrencilerle sohbet eden Fidel Castro, Küba Devrimi’nin önde gelen isimlerinden biri olan Espin’le ilgili olarak şunları söyledi: “Eminim Vilma böyle bir günde çok mutlu olurdu. Hayatını neden feda ettiğini anlardı. Devrim için mücadele ederken yok olan her şey, geride olumlu enerjiler bırakır. Bugün bu okulda bulunmayı ayrıcalık sayıyoruz çünkü böyle bir okul sadece hayallerden ibaretti.”

Espin uzun yıllardır kadın haklarının geliştirilmesi yönünde çalışan Küba Kadın Federasyonu’nun başkanlığını yapıyordu. Varlıklı koşullarda büyüyen Espin, devrim yıllarında, Fidel Castro ve kardeşi Raul ile birlikte Sierra Maestra dağlarında yürütülen mücadeleye katılmıştı. Sağcı diktatör Fulgencio Batista’nın kaçmak zorunda kalması ardından, 1959 başlarında Raul Castro ile evlenen Espin’in 4 çocuğu vardı.

Espin öldükten sonra Küba hükümetince yayımlanan bildiride, “Vilma Espin’in adı, Devrim sırasında Kübalı kadınların kaydettiği en büyük başarılarla birlikte sonsuza dek anılacak” denilmişti.

Küba’yı ziyaret eden liderler arasında görüşmeyi kabul ettiklerini evinde ağırlayan Fidel Castro, en son Temmuz 2015’te Devrimci Silah Kuvvetleri bünyesindeki gıda çalışanlarıyla bir araya gelmek için halk arasına karışmıştı.