07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » “FETÖ” Diplomasisi
“FETÖ” Diplomasisi

“FETÖ” Diplomasisi

15 Temmuz darbe girişimi sonrası Fetullah Gülen Cemaati’ne yönelik operasyonlar yurt dışında da sürüdürülmeye çalışılıyor. Milli İstihbarat Teşkilatı, Alman Dış İstihbarat Teşkilatı BND’den “FETÖ”cülerin takibi konusunda yardım istedi. Berlin Büyükelçiliği , Alman Dışişleri Bakanlığı’na bu konuda başvuruda bulundu. Kuzey Ren Vestfalya ve Saksonya başta olmak üzere  11 eyalet hükümeti takip başvurusunu reddetti. ABD’den de kötü haber var: Gülen’in iadesine ilişkin gönderilen deliller için,“Türkiye’nin kanıtları darbe girişimi öncesi döneme dayanıyor” iddiası gündeme geldi.

MİT  Alman Dış İstihbarat Teşkilatı BND’den Fethullah Gülen hareketiyle mücadelede Türkiye’yi desteklemesini talep etti. Bununla ilgili belgeleri incelediğini duyuran Alman Der Spiegel dergisine göre MİT, BND’den Gülen yanlılarının takibi ve Türkiye’ye iadesi için Almanya’daki yasa yapıcıları ve karar vericileri etkilemesini istedi. Bu haber üzerine Alman Die Welt gazetesi MİT’in talebine “BND’yi etkilemeye, Almanya’da nüfuz kurmaya çalışıyor” tepkisini gösterdi.

“MİT, BND’den yardım istedi”

Spiegel Online, yurtdışına kaçan Gülen taraftarlarının Almanya’da takip edilmesi ve Türkiye’ye iade edilmesi konusunda MİT’in BND’den yardım istediğini duyurdu. Ankara’nın 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Almanya’ya takip edilmesi için verdiği isimler 40’ı geçti. Üç kişinin de iade edilmesi için başvuru yapıldı.

11 Eyalet hükümeti Ankara’nın isteğini reddetti

Gülen hareketine bağlı kişi ve kurumların incelenmesi konusunda Berlin Büyükelçiliği Müsteşarı Ufuk Gezer Alman Dışişleri Bakanlığı’na birçok kez talepte bulundu. Ayrıca başta Kuzey Ren Vestfalya, Hessen ve Saksonya olmak üzere 11 eyalet hükümetine de Gülen hareketinin takibi konusunda başvuru yapıldı. Başvuru yapılan eyaletlerin tamamı, Ankara’nın isteğini reddetti.

ABD: Deliller darbe girişimi öncesine dayanıyor

Ankara’nın ABD’den Gülen hareketinin iadesi taleplerine soğuk duş anlamına gelen bir haber de Washington Post’tan geldi. Karen DeYoung’ın haberinde “Türkiye’nin kanıtları darbe girişimi öncesi döneme dayanıyor” iddiasında bulunuldu.

Gazeteye konuşan ABD’li yetkililer, Türkiye’nin gönderdiği ve ABD Adalet Bakanlığı’nda incelenen dosyalar için “Darbe girişimi öncesi iddia edilen belli suç faaliyetlerine dair suçlamalarla bağlantılı. Bu noktada Türk yetkililer Gülen’in darbeye karıştığına dair kanıtları temel alan resmi bir sınırdışı talebinde bulunabilmiş değil” dedi.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın 24 Ağustos’taki Türkiye ziyaretiyle ilgili gazetecileri bilgilendiren Obama yönetiminden üst düzey bir yetkili, gelecek günlerde ABD Adalet Bakanlığı’ndan bir heyetin Ankara’ya yollanacağını aktardı.

“Kanıt dosyasındaki her şeyi anladıklarından emin olmak için Türk muhataplarıyla birlikte çalıştıklarını” ifade eden ABD’li yetkili, “İade için olası sebep varsa kanıtın yeterli olup olmadığına sonuçta mahkeme karar verecek” dedi. Bu da Adalet Bakanlığı iade için sebep olduğuna karar verse bile mahkemede görüşüleceği ve temyize de gidileceği, yani sürecin yıllar alacağı anlamına geliyor.