07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » “Fetih Kutlamalarını Adnan Menderes Kaldırdı”

“Fetih Kutlamalarını Adnan Menderes Kaldırdı”

Tarihçi Prof.Dr İlber Ortaylı, İstanbul’da yapılan “Fetih Şöleni” ve yakın tarih ile ilgili “Menderes’in devamıyız” diyen AKP’lilere ve Erdoğan’a Adnan Menderes dönemini anlattı.

İstanbul’un fethinin 563. yılı kutlamaları bu yıl Tayyip Erdoğan’ın himayesi ile İstanbul Yenikapı’da yapıldı. TaRihçi Prof. İlber Ortaylı, Ahmet  fetih kutlamaları törenleri hakkındaki tartışmaları ve Adnan Menderes dönemini anlattı.

Fetih Kutlamalarını Adnan Menderes Kaldırdı

Fetih kutlamasının ilk kez 1953 yılında fethin 500. yıldönümünde Nihal Atsız ve çevresinin girişimi ile başladığını söyleyen İlber Ortaylı, Fetih Şölenlerinin o dönem Yunanistan’la yaşanan yakınlaşma üzerine DP iktidarı döneminde ‘Yunanistan’a ayıp olur’ diye sona erdirildiğini açıkladı.

“Bizim Münevverlerin Bel Kemiği Yok”

Fetih kutlamalarının dönemin Dışişleri Bakanı Fuat Köprülü’nün önerisi ile yasaklandığına dikkat çeken Ortaylı, “Bu da bizim münevverlerimizin bel kemiği olmadığını gösterir” dedi.

“Menderes, Ne İstanbul’u, Ne Osmanlı’yı Ne de Rönansı Biliyordu””

Adnan Menderes’in İstanbul hakkında bilgi sahibi olmadığı söyleyen Ortaylı, “Kendince ideallleri olan bir adam ama sıfır bilgi. Ne İstanbul’u tanıyor, ne Roma’yı tanıyor, ne osmanlı’yı tanıyor, ne Rönesans Avrupasını. Yumurta kapıya dayanınca iş gecikir diye Kazasker Camii’ni yıkıyorlar. Saraçhane’deki Belediye Binası da o dönemde yapıldı. Tam bir çirkinlik abidesi. Yapılrıken çevresindeki bütün tariihi eserler yok edildi.” dedi. Ortaylı, fethi kutlayanların İstanbul’u katlettiklerini ve bunun hesabını vermeleri gerektiğini de sözlerine ekledi.

İşte İlber Ortaylı’nın o sözleri;