07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Erdoğan’ın Etrafındaki Çember Daralıyor
Erdoğan’ın Etrafındaki Çember Daralıyor

Erdoğan’ın Etrafındaki Çember Daralıyor

New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara ABD’de 19 Mart’ta Miami kentinde İran ambargosunu delme suçlamasıyla tutukladığı Rıza Sarraf hakkında yeni iddiaları mahkemeye sundu. Mahkemeye Sarraf’ın 50 milyon dolara kefaletle serbest kalma talebinin neden reddedildiğine dair 29 sayfalık bir dilekçe sunuldu. Buna ek olarak 17 Aralık iddianamesinin 55 sayfalık çevirisi Bharara iddianamesinde yer aldı.

17ar

Belgelerde Savcı Preet Bharara, direkt olarak 17 Aralık iddianamesine referanslar veriyor. Emine Erdoğan’ın Togem-Der’de çekilmiş bir fotoğrafı var. Bunun thetukishsun.com internet sitesindeki bir haberin kopyası olduğu anlaşılıyor.

emine

Rıza Sarraf’ın özel uçakta çektirdiği selfie’ler ile altın ve parlak taşlarla kaplı tabancasının, denizaltısının fotoğrafları da belgeler arasında. Belgelere giren fotoğraflar arasında külçe altınlar ve 500 Avro’luk banknot tomarlarının fotoğrafları da var.

 zarr

İddianamede Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yer aldığı bölüm şu şekilde: “… Sarraf ile Erdoğan da dahil üst düzey Türk yetkililer arasındaki yakın bağlantılar, sanığın Türk yardım kuruluşu Togem-Der ile kendi kefalet başvurusunda da övdüğü iş ilişkileri yoluyla kendini gösteriyor. Basında çıkan haberlere göre Togem- Der, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan tarafından kuruldu. Dahası, Togem-Der internet sitesinin eklerde sunulan 16 Mart 2016 tarihli görüntüsü Beyhan Nilser Bağış’ı yönetim kurulu üyesi olarak gösteriyor. Bağış, 2013’te, Sarraf’ın tutuklanmasına neden olan yolsuzluk skandalı kapsamında görevinden uzaklaştırılan eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış’ın eşi.”

Savcı Bharara, Sarraf’ın en azından 2010 yılından beri şu suçları işlediğine, dilekçede yer veriyor:

1) ABD’yi dolandırarak ABD Hazine Bakanlığı’nın fonksiyonlarını engelleme.

2) Uluslararası Acil Ekonomik Güçler Anlaşmasını ihlal etme.

3) Banka dolandırıcılığı yapmak.

4) Para aklama.

Bharara, 10 milyon nakit para ve 40 milyon ipotekle yapılan kefalet teklifinin Zarrab’ın mal varlığı içinde kolayca feda edilebilecek miktarda bir para olduğuna da yer vererek, kefalet başvurusunun reddini istedi. Davaya bakan Yargıç Richard Berman, Zarrab’ın başvurusu hakkındaki kararını 2 Haziran’da açıklayacak.