07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Erdoğan’a PYD Yanıtı
Erdoğan’a PYD Yanıtı

Erdoğan’a PYD Yanıtı

Tayyip Erdoğan’ın ABD’ye “PYD/YPG ile bu işi bitiremezsiniz . Abd’den Samimiyet bekliyoruz” dediği anlarda ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Suriyeli Kürtlere silah verdiklerini ve desteklemeye devam edeceklerini söyledi

Tayyip Erdoğan, ABD’deki Türk toplumu temsilcilerine yaptığı konuşmada şunları söyledi;

“Bir başka terör örgütüyle pazarlığa girerseniz, PYD-YPG’yle bu işi bitiremezsiniz. Çünkü onlar da terör örgütü. Hepsi terörist, hepsi kötü. El Nusra da DAEŞ’e karşı savaşıyor. Ona iyi demiyorsunuz. Ama YPG, PYD’ye iyi diyorsunuz.

Gelin bunu kendimiz yapalım. Terör örgütlerine Kobane’ye silah indirdi ABD. Dün de sayın Biden’e söyledim, ‘haberin var mı?’ dedim, ‘yok’ dedi. ‘Benim haberim var’ dedim. Aynı şey daha önce de oldu. Yine Kobane’ye 3 uçak indirdiler, silahların yarısı DAEŞ’e yarısı PYD’ye gitti. Ortada böyle acı bir tablo var.

Sağlıklı şekilde ABD ile el ele vermek suretiyle bu bölgedeki sıkıntıyı aşmamız lazım. ABD’den samimiyet bekliyoruz. Türkiye’nin hassasiyetlerine yeteri kadar dikkat gösterilmediğini biliyoruz. Daha önce de böyle oldu.”

“Silah vermeye Devam Edeceğiz” 

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Suriyeli Kürtlere silah verdiklerini ve desteklemeye devam edeceklerini ifade etti.
Carter, Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford ile Senato Silahlı Hizmetler Komitesi’nde, Suriye’de ve diğer bölgelerde ABD’nin katıldığı askeri operasyonlar hakkında senatörlerin sorularını yanıtladı.

“Suriyeli Kürtlerin silahlandırmasını destekliyor musunuz?” sorusu üzerine Carter, “Daha önce zaten silah vermiştik, onlar Suriyeli Demokratik Güçler’in bir parçası. Suriyeli Kürtlerle çalışmaya devam edilmesini destekliyorum.” dedi.

Güney Carolina Senatörü Lindsey Graham, Carter’ın bu sözleri üzerine Dunford’a yönelerek, “Peki onlar Beşşar Esed’in gitmesini destekliyorlar mı? Esed’in şu andaki durumu nedir?” diye sordu.
Dunford, bu soruya, “Esed şu anda kazanıyor, bir sene öncesine göre daha güçlü.” yanıtını verdi.

Suriyeli Demokratik Güçleri’ne takviye yapılması durumunda Rakka’da terör örgütü IŞİD’e karşı yapılacak operasyonlardaki başarı ihtimalinin artacağını iddia eden Dunford, “Suriyeli Demokrat Güçler’le ilgili olarak ne yapacağımız konusunda ihtiyatlıyız. Onlara destek verdik. Karadaki en güçlü müttefiklerimiz. Suriyeli Demokratik Güçler ve Türk müttefiklerimizle ilişkilerimiz arasında denge kurmak oldukça zor.” şeklinde konuştu.

“Eğer bu sorunlar halledilirse bölgede daha etkin olmamız adına Suriyeli Kürtleri silahlandırmamızın bizim için askeri anlamda bir imkan olduğuna katılır mısınız?” şeklinde bir soru üzerine Dunford, “Buna katılırım. Suriyeli Demokratik Güçleri’ne takviye yapılması Rakka’da muhtemel başarı ihtimalimizi artıracaktır.” dedi.