07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Erdoğan IŞİD Dosyası Ne Olacak?
Erdoğan IŞİD Dosyası Ne Olacak?

Erdoğan IŞİD Dosyası Ne Olacak?

Tayyip Erdoğan’ın özür mektubundan sonra Rusya Türkiye ilişkilerinde yeni bir dönem bugün başlıyor. Erdoğan, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın da içinde bulunduğu bir heyet ile Rusya’ya gitti.  Erdoğan Putin görüşmesinde  ekonomi ve turizm başlıkları öne çıkarılırken önemli bir durumdan hiç bahsedilmiyor. Rusya’nın “Türkiye’nin IŞİD kontrolü altında bulunan bölgelere yasadışı yollardan silah ve mühimmat gönderdiği”ne ilişkin BM Güvenlik konseyine yaptığı şikayet ne olacak sorusu şu anda yanıtsız kaldı.

Nisan 2016’daRusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vitaliy Çurkin, Türkiye’nin Suriye’de IŞİD’in kontrolü altında bulunan bölgelere yasadışı yollardan silah ve mühimmat gönderdiğine ilişkin belgeleri BM Güvenlik Konseyi’ne sunmuştu. Güvenlik Konseyi’ne sunulan belgede, “Türkiye, IŞİD’in ana silah ve askeri teknoloji tedarikçisi durumunda. Bu amaç doğrultusunda yasadışı örgütleri kullanan Türkiye’de tüm bu organizasyonu idare eden Milli İstihbarat Teşkilatı. Sevkiyat, arabalarla ve insani yardım konvoylarıyla gerçekleştiriliyor” denilmişti. .

Belgede Neler Vardı?

Rusya’nın BM Güvenlik Konsey’ine sunduğu belgede;

-Kasım 2015’ten Ocak 2016’nın sonuna kadarki dönemde Suriiyedeki şeriatçı örgütlere silah ve mühimmet gönderildi.

-MİT aracılığı ile IŞİD ve diğer şeriatçı örgütlere kaynak aktarıldı.

-Reyhanlı, Azez, Kamışlı ve Cerablus’taki sınır hattı üzerinden Suriye’deki teröristlere 2 milyon dolarlık kimyasal madde gönderildi.

IŞİD Petrolü Ve Erdoğan

Rusya Aralık 2015’te , Suriye’den Türkiye’ye IŞİD petrolünü taşıyan TIR’lara ait olduğunu öne sürdüğü uydu görüntülerini yayınlamıştı. Rusya Savunma Bakanlığının brifinginde, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve oğlu başta olmak üzere ailesi IŞİD’le petrol ticaretiyle doğrudan bağlantılı olmakla, ‘Suriye’nin zenginliğini çalmak’la suçlandı. Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Anatoly Antonov, Türkiye’nin Suriye ve Irak’tan ‘çalınan petrolün’ en büyük alıcısı olduğunu açıklamıştı. Antanov, “Elimizdeki bilgilere göre, ülkenin en üst düzey siyasi liderliği, Erdoğan ve ailesi bu suç faaliyetine karışmış durumda” demişti.