07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » ‘Darbeli Kanlı Kaos’ta Yeni Sorular, İzahı Zor Durumlar
‘Darbeli Kanlı Kaos’ta Yeni Sorular, İzahı Zor Durumlar

‘Darbeli Kanlı Kaos’ta Yeni Sorular, İzahı Zor Durumlar

Türkiye tarihinin en karanlık günlerinden birini yaşadığı 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin yeni sorular var..

İşte Yeni Sorular….İzahı Güç Durumlar….

-Darbe girişimini Tayyip Erdoğan ne zaman öğrendi? Bu soru Erdoğan’ın ve Genelkurmay’ın açıklamalarında aydınlanmadı daha çok kafa karıştırdı. Erdoğan Marmaris’ten geldiği Atatürk Havaalanı’nda 16 Temmuz 2016 saat 04.22’de yaptığı açıklamada “Öğleden sonra bir hareketlilik mevcuttu. TSK içerisindeki bir azınlık ülkemizin beraberliği kabullenmeyen bu grup paralel devlet yapılanmasının kendisiydi” dedi. Erdoğan 18 Temmuz 2016’da CNN İnternational’a yaptığı açıklamada ise  “Ailemle birlikte tatildeydik ve Marmaris’teydik. O gece saat 20.00 civarında bir haber aldım, bazı bölgelerde gelişmeler olduğunu öğrendim. Biz de harekete geçmeye karar verdik”. Erdoğan son olarak El-Cezire kanalına yaptığı açıklamada ” Bu darbe girişimiyle ilgili. Ama önce beni eniştem haberdar etti. Açık ki burada bir istihbarat zaafiyeti var..” dedi. Genelkurmay Başkanlığı açıklamasında ise ” 15 Temmuz Cuma günü saat 16.00’da MİT tarafından bilgi verildi, komuta kademesinin Genelkurmay’da toplantı yaptı, toplantı sonrası ikinci bir emre kadar hiçbir askeri aracın havalanmaması, tankların dışarı çıkarılmaması talimatı verildi”  denildi.

-Tayyip Erdoğan CNN Türk’e Facetime üzerinden katıldığı canlı yayında “milletimizi meydanlara davet ediyorum” dediği sırada kendisinin de Ankara’ya gelip gelmeyeceğinin sorulması üzerineErdoğan, “Evet, tabi.” dedi. Sonra tam 4 gün sonra Ankara’ya gitti. Neden kararını değiştirdi?

-Darbe girişimi gecesi, Anadolu Ajansı, Ankara Emniyet Müdürlüğü’nü de vuran ve en az 17 polisin şehit olmasına neden olan askeri helikopter Gölbaşı’nda düşürüldü haberi geçildi. Darbe girişimin her ayrıntısının görüntüleri yayınlanırken neden bu helikopter’in düşüşü ya da enkazı yok?

-Emekli Tuğamiral Türker Ertürk “Hedef Erdoğan değildi. Darbe; gerçekte Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) karşı yapıldı. Darbe girişimi başarılı olmadı ama, manipüle eden açısından hedeflerine ulaştı: TSK; tamamen itibarsızlaştırıldı ve devre dışı bırakıldı.” diyor. Darbe girişimindeki tuhaflıkların  nedeni bu olabilir mi?

-Teğmen Mehmet Ali Çelebi “Kara Havacılık Komutanlığı’nda yaşananlar dehşet vericidir.O gün nöbetler özel ayarlanmıştır (Taaruz taburu hariç).Nizamiye tutulmuştur. Kursiyerlere silah dağıtılmış, Darbe Planlaması dahilinde farklı birliklerden helikopterleri uçurmak üzere F tipi pilotlar gelmiştir.” Bütün bu gelişmeler nasıl farkedilmeyebilir.

-Darbe tutuklusu Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk ifaedesinde  “Hava Kuvvetleri Komutanı da bu düğünde idi. Beni aradı ve uçuşların Ankara’da alçak geçiş yaptığını, bu duruma müdahale et dedi” Bütün bunlar olurken yani darbe girişimi bilinirken nasıl oluyor da düğüne eğlenmeye gidiliyor?

-Darbecilerin işkence görmüş fotoğrafları Anadolu Ajansı aracılığıyla servis ediliyor. Bu görüntüler ileride hukuksal açıdan”her şeyi işkence altında kabul ettim” delili olabilecekken neden yapılıyor?

-Binali Yıldırım kendisini ziyaret eden siyasi parti liderlerine , konvoyunun Boğaz Köprüsü’nden tanklar kapatmadan 10-15 dakika önce, yaklaşık 21.30 gibi geçtiğini anlatıyor. Darbe girişimi başlamışken bu nasıl oluyor? Neye güvenerek Başbakan Yıldırım seyahat edebiliyor?

-AKP’li Şaban Dişli’nin kardeşi Tümgeneral Metin Dişli ifadesinde “Akın Öztürk’ün kesinlikle bu girişimle alakası yoktur. Bu işin mağduruyum. Darbe listesinde neden ismimin geçtiğini bilmiyorum, şikâyetçiyim.” dedi. Oysa darbenin önderlerinden biri olarak biliniyor. Akın Öztürk ise ifadesinde “Bir oda içerisinde Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Tümgeneral Kubilay Selçuk ve Tuğgeneral Mehmet Dişli ile birlikte çay içiyordu. Bana ‘Bunlar bu işi yaptılar, bunlarla konuş ikna et” dedi. Ben onlarla konuşmaya başladım. Bu sırada İstanbul’da tankların üzerine insanlar çıkmıştı. Üstte oda içerisinde televizyon açıktı. Bunları görebiliyordum. Kubilay Selçuk ve Mehmet Dişli’ye darbenin başarılı olamayacağını, demokratik kurumların işlediğini, halkın bu işe tepki gösterdiğini anlatıp ikna etmeye çalıştım.” dedi. Neler oluyor?

-Darbe girişimi soruşturması çerçevesinde tutuklanan 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti’nin yerine vekaleten atanan 7. Kolordu Komutanı Korgeneral İbrahim Yılmaz gözaltına alındı. Gerekçe darbe listesinde adının sıkıyönetim komutanı olarak geçmesi. O liste bilindiği hale atama nasıl yapıldı?

-11 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığı konutunun da bulunduğu Gökova Körfezi’ndeki Okluk Koyu, İngiliz Limanı ve Değirmenbükü Mevkii’ndeki tüm yatlar, Sahil Güvenlik ekiplerinin kontrolünde yer değiştirdi. Erdoğan darbe girişiminden önce 48 saat ortalıkta yoktu. Darbe girşimi günü Okluk Koyu’nda değil ama bir otelde olduğu ortaya çıktı. neden okluk koyu değil de otel tercih edildi. ne biliniyordu?

-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, terör örgütü elebaşı olarak ABD’den iadesi istenen Fethullah Gülen’in temmuz ayına kadar “emekli memur” aylığını aldığını, “kesme” talimatını 15 Temmuz saat 23.00’de kendisinin verdiğini açıkladı. Neden bu kadar beklendi.

-Amerika’dan Fethullah Gülen’in iadesi istendi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Fethullah Gülen ile ilgili kendilerine iletilmiş bir iade talebi bulunmadığını belirterek, Türk hükümetini eldeki kanıtları paylaşmaya çağırdı. Sonra iade talebi iletildi. Neden daha önce bu talep iletilmedi, darbe girişimi beklendi?

-Emekli binbaşı yazar Erol Mütercimler, “Bu bir darbe değil, isyandır. Orada bir şey denendi. Halk sokağa sürüldü. İç savaş provası yapıldı. AK Parti’nin 10’da 9 seçmeni çıktı. Bir de karşı kitlenin çıktığını düşünün” dedi. Bu çerçeveden bakılırsa sokağa çağrıda bu tehlike düşünüldü mü?

-Erdoğan darbe girişimi bilgisini eniştesinden aldığını söyledi. Bu durumda bir cumhurbaşkanının ilk işi MİT, Askeri istihbarat ve Polis teşkilatının bnaşındakileri görevden almak olmalı bunun yerine OHAl kararı alındı. Neden Erdoğan darbe gişiminden bu kdar güçlü çıkmışken bunu yapmıyor?