07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Darbe Girişiminde En Çok Merak Edilen Soru
Darbe Girişiminde En Çok Merak Edilen Soru

Darbe Girişiminde En Çok Merak Edilen Soru

Tayyip Erdoğan darbe girişimi olduğu günden beri ilk ne zaman öğrendiği konusunda sürekli farklı zamanlar verdi. Öğrendiği saati her değiştirdiğinde kuşkular da arttı. Dün gece ATV’ye yaptığı açıklamada yine farklı saat verdi.

İşte gün gün Erdoğan’ın kendi ağzından ilk öğrendiğini söylediği açıklamalar;

Erdoğan Marmaris’ten geldiği Atatürk Havaalanı’nda 16 Temmuz 2016 saat 04.22’de yaptığı açıklamada “Öğleden sonra bir hareketlilik ne yazık ki silahlı kuvvetlerimizin içinde mevcuttu. Ve bu hareketliliğin neticesinde de Türk Silahlı Kuvvetler içerisinde bir azınlık ne yazık ki ülkemizin birliğine beraberliğine bütünlüğüne hazmedemeyen, milletimizin birliğini beraberliğini ne yazık ki kabullenemeyen bu grup çok daha önceden söylediğim gibi paralel devlet yapılanmasının ta kendisiydi.” dedi. Bu açıklama o günden sonra gündeme hiç gelmedi. Erdoğan ‘da “öğleden sonra bir hareketlilik mevcuttu” sözlerini bir daha hiç kullanmadı aksine başka saatler verdi.

Tayyip Erdoğan’ın darbe girişimini öğrendiği saate ilişkin çelişkili açıklamaları, 18 Temmuz 2016 günü CNN International kanalında katıldığı televizyon yayınıyla devam etti.. CNN’deki yayınında, darbe girişimi sırasında ailesiyle birlikte Marmaris’te tatilde olduğunu anlatan Erdoğan, “O gece saat 20.00 civarında bir haber aldım, bazı bölgelerde gelişmeler olduğunu öğrendim. Biz de harekete geçmeye karar verdik” dedi

Darbe girişiminden 4 gün sonra, 20 Temmuz 2016’da El Cezire yayınına katılan Erdoğan, TSK içindeki hareketliliği ‘eniştesinden’ öğrendiğini söyledi. Saat vermeyen Erdoğan, “Açık ki burada bir istihbarat zaafiyeti var” diye de ekledi.

21 Temmuz 2016 günü Reuters’a yaptığı açıklamada ise bambaşka bir ifade kullandı. Saat 4, 4 buçuk civarı kendisin arayan eniştesinin, Beylerbeyi civarında hareketlilik olduğunu, köprüye girişlerin engellendiğini söylediğini aktardı.

Son olarak 30 Temmuz’da ATV-A Haber Ortak yayınında konuşan Erdoğan;

“O gün 21.15 civarında falan, Ankara ve İstanbul’da askeri araç gereçlerin bir hareketlenme içerisinde olduğuna dair böyle bir şeyin başladığını duyuyoruz. 21.30’da eniştem beni arıyor ve diyor ki ‘Beylerbeyi Sarayı’nın orada bir hareketlilik var. Asker orada araçlarla geldi ve sivil araçların köprüye girişini engelliyor, durdurdular.’ Bu haberi aldıktan sonra ben inanamadım. Kendisine ‘Ya Ziya dalga mı geçiyorsun, ne alakası var’ dedim. Daha sonra MİT Müsteşarımızı aradık ama ulaşamadık ilk etapta. Aynı şekilde Genelkurmay Başkanımı aradım, ona da o arada ulaşamadım ve daha sonra Sayın Fidan’a ulaşma fırsatı olduğunda kendisinden bu bilgileri almaya başladım.  Fidan’a saat 22.00’ye doğru ulaştım ve bilgi aldım. Bu süreç içerisinde maalesef bir gerçeği tespit ettik ki burada ciddi bir istihbarat zafiyeti var, bu istihbarat zafiyeti olmamış olsa bu saate kadar bu olmaz. Çünkü bir darbede bir saatin, iki saatin çok çok önemi var.”dedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri, darbe girişimine ilişkin ilk açıklamasını 19 Temmuz günü yapmıştı. TSK’nin açıklamasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın aksine farklı bir saate yer verilerek, “15 Temmuz Cuma günü saat 16.00’da MİT tarafından bilgi verildi, komuta kademesinin Genelkurmay’da toplantı yaptı” denildi. Açıklamada, Karargah’ta yapılan toplantı sonrası ikinci bir emre kadar hiçbir askeri aracın havalanmaması, tankların dışarı çıkarılmaması talimatı verildiği bilgisine yer verildi.