07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » “Darbe 1 Kasım’da Olacaktı”
“Darbe 1 Kasım’da Olacaktı”

“Darbe 1 Kasım’da Olacaktı”

Sözcü gazetesi yazarı usta gazeteci Uğur Dündar, Cemaat’in darbe girişimini 1 Kasım’da yapmayı planladığını, ancak iki kez öne çekmek zorunda kaldığını yazdı. Dündar, bu “öne çekme” kararının alınmasında, Savcı Okan Bato’nun Cemaatçi komutanlara yönelik başlattığı soruşturmanın etkili olduğunu öne sürdü.

İşte Uğur Dündar’ın o yazısından başlıklar;

 

“FETÖ darbeyi 15 Temmuz gecesinde değil, 1 Kasım’da yapmayı planlamış. Ama iki kez öne çekmek zorunda kalmış!..

Evet yanlış okumadınız! Eğer her şey FETÖ’nün hesapladığı gibi yaşanmış olsa, kalkışma 1 Kasım gecesi sabaha karşı başlayacak ve büyük ihtimalle başarıyla sonuçlanacakmış!..

* * *

Peki neden telaşla öne çekilmiş?

Yakından tanıyanların anlattıklarına göre; hukuk kitaplarındaki savcı tanımının gerçek yaşamdaki örneklerinden biri olan İzmir Başsavcı Vekili Okan Bato’nun, aralarında yüksek rütbelilerin de bulunduğu çok sayıda FETÖ’cü subayı gözaltına alacağı duyulunca alelacele tarih değişikliğine gidilmiş!.. Bu kararda, Ağustos ayındaki Yüksek Askeri Şura’da geniş çaplı FETÖ tasfiyesi yapılacağı yorumları da etkin olmuş.

Kalkışma için 1 Kasım’dan vazgeçilerek,

“15-16 Temmuz gecesi sabah 03.00” belirlenmiş!

Ancak askeri birliklerdeki hareketliliğin fark edilmesi ve Savcı Bato’nun gözaltı operasyonunu gece yarısı başlatabileceği korkusu, bu saati daha da öne aldırmış!..

* * *

Genelkurmay Adli Müşavirliği’ne gönderdiği müzekkerelere cevap verilmemesi ve peşine düştüğü şüpheli komutanların toplu olarak rapor almaları üzerine, operasyonun düğmesine basmış.

Önce 7 Temmuz’da, aralarında iki amiral, altı muvazzaf subayın da bulunduğu 24 FETÖ şüphelisi hakkında gözaltı kararı çıkarmış. Bu kişilerin 8’i tutuklanırken 12’sinin yurt dışında bulundukları belirlenmiş.

* * *

15-16 Temmuz gecesi sabaha karşı yapmayı planladığı ikinci dalga operasyonda ise, Genelkurmay Adli Müşaviri Albay Muharrem Köse başta olmak üzere çok sayıda subay ve generali gözaltına almayı kararlaştırmış.

Bunun üzerine hainler, darbe girişimini gecenin ilk saatlerinde başlatmak zorunda kalmışlar.

* * *

Demem o ki,

1 Kasım olarak belirlenen kalkışmanın telaşla öne çekilmesini, cesur Savcı Okan Bato’nun azim dolu hukuk mücadelesi sağlamış.”