07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Bu Da “Hayır” İçin Miydi Sayın Genel Müdür?
Bu Da “Hayır” İçin Miydi Sayın Genel Müdür?

Bu Da “Hayır” İçin Miydi Sayın Genel Müdür?

17-25 Aralık Operasyonlarında gözaltına alınan ve evindeki ayakkabı kutuları içerisinde 2.5 milyon dolar ve 1.5 milyon Euro bulunan Halkbank  Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın İran ambargosunu deldiği ortaya çıktı. Cumhuriyet’ten Şehriban Kıraç’ın haberine göre Süleyman Aslan’ın 17-25 Aralık Büyük Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonlarından 1 ay önce İran’a gidip, İran İslam Cumhuriyeti Ulusal Kalkınma Fonu Yönetim Kurulu Başkanı ile bir araya geldiği belgelendi.

17-25 Aralık yolsuzluk operasyonunda evinden ayakkabı kutuları içinde 2.5 milyon dolar ve 1.5 milyon Euro çıkan Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan, “Evimden çıkan paraların tamamı bağışlardan toplanan paralardır. Bu paralar Makedonya’da Balkan Üniversitesi ve Osmancık’da imam hatip lisesinin yapımında kullanılacaktır. Oralara gönderecektim” demişti.

Operasyonlardan 1 Ay Önce İran’a Gitmiş

Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın 17-25 Aralık Büyük Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonlarından 1 ay önce ambargo uygulandığı halde İran’a gittiği ve İran İslam Cumhuriyeti Ulusal Kalkınma Fonu Yönetim Kurulu Başkanı ile bir araya geldiği ortaya çıktı.

Reza Zarrab Halkbankası üzerinden Altın ve Para Transferi yapmıştı

 

İran’da yolsuzluk suçlamasıyla yargılanıp idam cezası alan işadamı Babek Zencani’nin duruşmasında Zencani’nin Türkiye’deki paralarını şu anda ABD’de karapara suçlamasıyla tutuklu bulunan Reza Zarrab’ın Türkiye’de kurduğu döviz bürosu hesaplarına aktardığı ileri sürülmüştü. Zencani’nin adı 17 Aralık yolsuzluk soruşturmaları sırasında gözaltına alınan ve 70 gün tutuklu kalan Reza Zarrab’ın patronu olarak geçiyor. Süleyman Aslan’ın 17-25 Aralık Yolsuzluk operasyonlarından 1 ay önce İran’a gittiğinde Rıza Sarraf ve Zencani’nin para transferleriyle ilgili bir görüşme yapıp yapmadığı da merak konusu.

Haber NDFI’nın İnternet Sitesinde: Daha fazla işbirliği başlatma çabası

NDFI’nın internet sitesinde yer alan habere göre 10 Kasım 2013’te Halkbank’ın Genel Müdürü Süleyman Aslan ve NDFI’nin Yönetim Kurulu Başkanı Safdar Hosseini ilk toplantılarını gerçekleştirdi ve bir işbirliği başlatma amaçlarını dile getirdiler. Sitedeki açıklamada “İran’a yönelik yaptırımların başlamasından bu yana Türkiye’de İran ile en yakın ilişkilere sahip banka Halkbank. İran’la ve özellikle de İran bankalarıyla işbirliğini daha da genişletmeye de kararlı” ifadeleri yer alyor.

“Türkiye ile İran arasındaki ticaretin %90’ı Halkbank üzerinden gerçekleştiriliyor”

NDFI‘deki açıklamada, Halkbank’ın, 30 yılı aşkın süredir İran Merkez Bankası, Saman Bank, Parsian Bank gibi İran bankalarıyla işbirliği yaptığına işaret edilerek, “Türkiye’de 870’i aşkın şube ve 50 bin çalışanla hizmet veren Halkbank, Borsa İstanbul’da işlem görüyor ve ana hissedarı Türkiye hükümeti. Bu banka Türkiye’de 11 milyonu aşkın müşterisine aralarında sigortacılık, aracılık faaliyetleri, gayrimenkul ve bilgi teknolojileri hizmetlerinin de bulunduğu geniş bir yelpazede hizmetler sunuyor. Ayrıca Makedonya, Bahreyn ve Kıbrıs’ta şubeleri var. Türkiye ve İran arasındaki ticaretin yüzde 90’dan fazlası Halkbank aracılığıyla gerçekleştiriliyor” denildi.

İşbirliği sözü

Safdar Hosseini, Halkbank’tan Türkiye’deki yatırımcıları İran’a yatırım konusunda teşvik etmesini ve projelerin fizibilite çalışmalarında sorumluluk üstlenmesini isterken, Süleyman Aslan NDFI ile işbirliği başlatılabilecek enstrümanlar olarak yatırım ortaklığı, Avro/dolar cinsinden bono ve mevduatları öneriyor.