07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Cem Karaca’ya Dair Az Bilinen 5 Şey
Cem Karaca’ya Dair Az Bilinen 5 Şey

Cem Karaca’ya Dair Az Bilinen 5 Şey

Cem Karaca’nın 12’nci ölüm yıldönümü. Harbi yılların gürz sesli büyük ustasını sevgiyle anıyoruz.

8 Ocak, 2015’te  tevriye.com’da İhsan Uzun Cem Karaca’yı yazmıştı. İşte İhsan Uzun’un kaleminden Cem Karaca’ya dair az bilinen 5 Şey

Cem Karaca’nın, Türk rock müziğinin tabiri caizse babasının ölüm yıldönümü bugün. İşte, gerek yaşayışıyla gerek yazdığı sözler ve besteleriyle Türkiye’nin müzik adına yarattığı en büyük değerlerinden biri olan Cem Karaca’nın çok bilinmeyen özellikleri:

1) Cem Karaca, koyu bir Fenerbahçe taraftarıydı. Öyle ki menajerine Fenerbahçe maçlarının olduğu günlere konser koymamasını tembihliyor, bir programı ile maç çakışırsa da önce maçı seyredeceğim, ondan sonra konsere çıkacağım, trafik falan sıkıştı deyin dediği oluyordu. Fakat bir Fenerbahçe sevdalısı olmasına karşın, Avrupa Şampiyonu olan Galatasaray’ın kutlamalarında yer alacak ve bununla gurur duyacak kadar centilmendi.

cem6

2) Bir deniz aşığı, tekne tutkunuydu. İlkim Karaca, karısı, bir tekne gördüğünde Cem Karaca’nın bütün teknik özelliklerini ezberden saydığını ve bunların üzerine araştırma yaptığını söylüyor. Küçüklüğünden beri balık tutan denizle haşır neşir olan Cem Karaca ölene kadar da balıkçılık ve deniz tutkusunu devam ettirdi.

cem2
3) Zaman zaman dönemin siyasi ortamından ötürü başına iş açan zengin bir kimliğe sahip Cem Karaca. Azeri – Alevi bir baba ve Ermeni – Hıristiyan bir annenin çocuğu. Babası, özellikle Cem’e Ermenice öğretmemesi konusunda annesini tembihliyor ama Cem Karaca çok akıcı konuşacak kadar olmasa da Ermenice öğreniyor ve kimliğinden duyduğu memnuniyeti sıklıkla dile getiriyor.

cem3

4) Cem Karaca yaşadığı dönemde gerçekleşen toplumsal olaylara hiçbir zaman kayıtsız kalmadı. AIDS için 1992 yılında yazmış olduğu Benim Adım İnsan başlıklı bir şiiri ve yine Bosna katliamı için yazdığı bir İngilizce şiiri var.

cem1

5) Beş kez evlendi. Bir kız çocuğu evlat edinmek ve bu çocuğa annesi İrma’nın ismini koymak istiyordu , daha sonra memleketin hali gereği bunun mümkün olmayacağını düşünerek Irmak isminde karar kılmıştı. Maalesef bu dileğini gerçekleştirmeden vefat etti.

cemson

Yazı çok sevdiğim bir şarkısıyla ve eşi, İlkim Karaca’nın dileğiyle noktayı koymak istiyorum. Asdvadz ku hokit lusavore ( Tanrı ruhunu aydın kılsın.)

orjinal metin