07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Captain America: Civil War
Captain America: Civil War

Captain America: Civil War

Marvel Comics’in Civil War çizgi roman serisinden uyarlanan bol aksiyon ve macera dolu Bilim kurgu filmi  vizyona girdi. 250 milyon dolarlık bütçeye sahip olan filmin yönetmenliği Russo kardeşlere (Anthony ve Joe), senaryosu Christopher Markus ve Stephen McFeely’e müzikleriyse Henry Jackman’a ait.

thumbnail_captain-america-civil-war-gorsel

İç Savaş

Marvel Sinematik Evreni’nin süper kahramanlarını bir kez daha tek çatı altında topladığı filmin konusu; Yenilmezler ekibinin katıldığı bir olay onarılması güç yıkımlara ve ölümlere neden olur. Politik güçler acilen bir karar alarak onların sadece ihtiyaç duyulduğu anda kontrollü olarak hareket etmeleri sistemini uygun görür. Alınan bu karar karşısında Yenilmezler fikir ayrılığına düşerek iki gruba ayrılır. Kaptan Amerika (Chris Evans), hükümet baskısı olmaksızın özgür bir biçimde insanlığı korumaya devam etmesini savunur. Kendi tarafına aynı görüşte olan kahramanları (Winter Soldier, Falcon, Hawkeye, Ant-Man ve Scarlet Witch) çeker. Iron Man (Robert Downey Jr.) ise, geçmişte insanlığı kurtarmak adına attıkları her adımın aslında yıkımla sonuçlandığını ve masum insanların canına mal olduğunu görür. Bu nedenle hükümet kontrolünü ve müdahalesini destekler. Kaptan Amerika ile yaşadığı fikir ayrılıkları nedeniyle onu durdurma amaçlı kendi ekibini (War Machine, Vision, Black Widow, Black Panther ve Spider-Man) kurar.
Çin’li komutan-filozof Sun Tzu (M.Ö 500), “Savaş Sanatı” adlı eserinde der ki; “Zeki savaşçı, düşmana kendi isteğini kabul ettirir fakat düşmanın kendi isteğini ona kabul ettirmesine izin vermez.” Peki, her iki savaşçı zekiyse sonuç ne olacaktır? Bu soru, cevabını filmin içerisinde buluyor.

thumbnail_ESP12203570fd9f838_0

Fikir Çatışması

Çağdaş Edebiyatta, fikir ayrılıklarının neden olduğu en bilinen eserlerden birisi Nobel edebiyat ödülü sahibi İngiliz yazar William Golding’in “Sineklerin Tanrısı” adlı yapıtıdır. Eser, karşıt fikirlerin oluştuğu ve ıssız ada da kalan çocukların iki farklı cepheye ayrılması konularını barındırır. Filmin konusu her ne kadar fikir çatışması, iç savaş ve intikam temalarını içerse de, film içerisindeki kahraman karakterlerin kendi yolculuklarıyla bütünleşen yapıda bir hikâyeye sahip. Bunun nedenlerinden birisi; Marvel Şirketi’nin her karakterin kendi yolculuğu üzerine ayrı bir film yapması ve yapacak olması. Bunun izlerini film içerisinde yer alan her bir kahramanın kendi vicdanıyla olan hesaplaşması ve yolculuklarına kısaca değinmesinden, ayrıca süper güce sahip bir kahraman olmanın bedelinin ne derece ağır olduğuna bizleri tanık etmesiyle görürüz.

thumbnail_foto1

“Your Friendly Neighborhood Spiderman” Geri Döndü

Filmin en büyük sürprizlerinden biri, Sony ve Marvel şirketlerinin el sıkışmasıyla filme katılan Örümcek Adam (Tom Holland)’ın sonunda Marvel Sinematik Evreni’ne geri dönüşü. Ayrıca Black Panther karakterinin de filme dâhil olması ve gelecek yapımların habercisi olması oldukça sevindirici. 2.5 saat süren hayal dünyasında kusursuz dövüş koreografileri oldukça dikkat çekici. Spider-Man ve Ant Man’in havaalanındaki kapışmasında salonda kahkaha eksik olmuyor.
Marvel filmlerinin sonunda yer alan jenerik sonrası sürpriz bölümü mutlaka beklemenizi öneririm. Spider-Man’in size söylemek istediği çok önemli bir mesajı var!..
İYİ SEYİRLER DİLERİM

Efe Teksoy