07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Bu Selfie İçin 4 Gün Gözaltında Kaldı
Bu Selfie İçin 4 Gün Gözaltında Kaldı

Bu Selfie İçin 4 Gün Gözaltında Kaldı

Diyarbakır Adliyesi önünde selfie çekerken gözaltına alınan ve Terörle Mücadele Şubesi’nde 4 gün sorgulanan belediye işçisi İhsan Acar, tutuklama talebiyle çıkarıldığı Sulh Ceza Hakimliği’nce adli kontrol ve yurt dışına çıkış yasağı uygulanarak serbest bırakıldı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi DİSKİ Genel Müdürlüğü’nde işçi olarak çalışan İhsan Acar, 4 Şubat günü sayaç okuma işini bitirdikten sonra yurt dışında yaşayan akrabasının boşanma davasını sormak için adliyeye gitti. iddiaya göre amirlerinin az sayaç okuma sebebini soracağını düşünen Acar, mahkemeye gittiğini ıspatlamak için cep telefonu ile adliye binası önünde selfie çekti. Daha sonra adliye binasına giren Acar, polis tarafından gözaltına alındı. Terörle Mücadele ekiplerine teslim edilen Acar’ın telefonuna da suç delili olarak el konuldu.

PKK ADINA İSTİHBARAT ÇALIŞMASI YAPMAKLA SUÇLANDI

Terörle Mücadele ve İstihbarat polisince 4 gün sorgulanan Acar, ‘adliye binasını ve güvenlik güçlerini fotoğraflayarak PKK/KCK terör örgütü adına istihbarat çalışması yapmakla’ suçlandı. Acar’a sorgu sırasında “PKK terör örgütü ile ilişkiniz nedir? Örgüt içinde konumunuz nedir? Diyarbakır’da bulunma amacınız ve gerçekleştirmeyi düşündüğünüz eylemler nelerdir? Güvenlik güçleri ve adliye binasına yapacağınız veya sizin istihbari bilgilerinizle yapılması planlanan eylemler nedir? Fotoğraf çekmek için kimden talimat aldınız?” soruları soruldu.
AMİRLERİME İSPAT ETMEK İÇİN’

Sorgusunda, olay günü görevli olduğu bölgede su sayaçlarını okuyup, faturalarını kapı önlerine bıraktığını belirten Acar, “Sonra yurt dışında yaşayan akrabamın boşanma davası ile ilgili bilgi almak için adliyeye gittim. Amirlerimin mesai saatleri içinde neden yeteri kadar sayaç okumadığımı sorduklarında nerede olduğumu ıspat etmek için adliye önünde selfie çektim” diye kendini savundu.

TUTUKLANMA TALEBİ

İhsan Acar, Terörle Mücadele Şubesi’ndeki 4 günlük sorgunun ardından, ‘PKK/KCK terör örgütü adına eylem ve faaliyette bulunmak’ suçundan adliyeye çıkarıldı. Savcılıkta işlemleri yapılan Acar, iddiaya göre savcı tarafından ifadesi bile alınmadan ‘Örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme’ ve ‘Silahlı terör örgütüne üye olma’ suçlarından tutuklama talebi ile Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi.

ADLİ KONTROL VE YURTDIŞINA ÇIKIŞ YASAĞI

Acar’ı sorgulayan 3’üncü Sulh Ceza Hakimi Işıl Kütük, savcılığın tutuklama talebini reddederek şüphelinin serbest bırakılmasına karar verdi. Kararda hakkında kuvvetli suç şüphesi bulunduğu için Acar’ın adli kontrole tabi tutulması ve yurtdışı çıkış yasağı konulduğu belirtildi. Acar’ın her Pazartesi ve Cuma günleri karakola giderek imza atacağı belirtilirken, dosya soruşturma yürütülmesi için savcılığa gönderildi.

YAKINDA BABA OLACAĞIM, BELKİ BENİ İŞTEN ATACAKLAR

Kendisinin bir kamu çalışanı olduğunu ve haksız yere gözaltına alındığını savunan İhsan Acar şöyle dedi:

“Akrabamın davasıyla ilgili bilgi alacaktım. İşimde sıkıntı çıkmasın diye bir selfie çektim. Amirlerime göstermek için çektim. Çektikten sonra içeriye girdim ve kontrolden geçtim. Oradaki polisler niye geldiğimi sorup, kimliğimi sorguladılar. Sonra beni gözaltına aldılar. 4 gün gözaltında kaldım. Ben babasız büyüdüm, yakında baba olacağım. Belki beni işten de atacaklar. Sabıkası olmayan bir insana bu yapılmamalı.”