07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » “Biz uyardıkça Bizi Hain İlan Ettiler”
“Biz uyardıkça Bizi Hain İlan Ettiler”

“Biz uyardıkça Bizi Hain İlan Ettiler”

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 15 Temmuz’da gerçeklen darbe girişimi ve ardından başlayan soruşturma süreciyle ilgili olarak, “Darbeye karşı durmak Erdoğan’a destek vermek değildir, askerden asla medet ummayacağız. Darbeye karşıyız ama AKP’nin hatalarına da boyun eğip susmayacağız” dedi.

İşte HDP’nin Diyarbakır mitinginde konuşan Demirtaş açıklamalarından satırbaşları:

Demirtaş: Darbeye karşı durmak Erdoğan’a destek vermek değildir

“36 yıl sonra ilk kez bir askeri darbeyle karşı karşıya kaldık. 12 Eylül’de cuntacı Kenan Evren yönetime el koyduğunda yönetimde Süleyman Demirel vardı. 12 Eylül’den bu yana darbeci bir anlayış zaten devam ediyor. 12 Eylül’de bizler halk olarak bu cuntacı zihniyetin karşısında nasıl durduysak 15 Temmuz’da da aynı şekilde karşı durduk. 15 Temmuz’da darbeye karşı çıkmak Erdoğan’a destek vermek değildir. Demokrasiye sahip çıkmak demektir. Her türlü darbeye hayır diyeceğiz ve demeye devam edeceğiz. Bir kez daha cuntacılar tankına, topuna güvenerek yönetime el koymaya kalkışırsa yine karşısında olacağız. Biz asla askerden yana olmayacağız. 15 Temmuz’da sokağa çıkanları selamlıyoruz. Darbeye karşı çıkmak, darbe zihniyetine karşı net tutum almak demokrat olmak adına zorunluluktur. Darbeden medet umarak kimse demokrat olamaz. Darbeye karşı olmak bir şarttır ama yeterli değildir.

“Darbeye karşıyız ama AKP’nin hatalarına da boyun eğip susmayacağız.”

“Tarihi bir süreçteyiz. Ben darbeyi bir Allah’ın lütfu olarak tanımlayacağım ama tam da bir kavşaktayız. 2 yol var. İlk yol Türkiye’yi mayınlarla, darbelerle dolu bir yoldur. Diğeri barış yoludur. Biz meydanlardayız. Madem darbe tehlikesi ortadan kalktıysa barışın yoluna hep beraber girelim. Darbeye karşıyız ama AKP’nin hatalarına da boyun eğip susmayacağız. Kendi demokrasi şölenlerinizi 50 kanalda yayınlıyorsunuz ama HDP’nin mitinglerini bırakın canlı yayınlamayı akşam haberlerinde bile göstermiyorsunuz sevsinler sizin demokrasinizi…”

“Devlet kimsenin malı, babasından kalmış miras değildir”

“Kürt halkı bir şey istemiyormuş gibi davranıyorlar. Devlet yeniden yapılanacak. Devletin bütün kurumlarının işleyişinin çoğulcu olması lazım. Devlet kimsenin malı, babasından kalmış miras değildir. Devlet hepimizin hizmetkârı olmak zorundadır…”

“Biz uyardıkça bizi hain ilan ettiler, onları dost ilan ettiler”

“Devlet yeniden organize olurken bütün kurumları parlamentonun denetimine açalım o zaman işte devleti darbe kurumu olmaktan çıkarırız. Şuanda yapılan şey buysa eğer bizlerin önerdiği Demokratik Cumhuriyetin İnşası Komisyonu kurulmalıdır. Barış, eşitlik adalet adım adım böyle inşa edilir. Kurunun yanında yaş yanmasın. Cemaatin gerçekleştirdiği, AKP’nin desteklediği KCK operasyonlarında zindanlarda yattık, hiç olmazsa gözaltına alındık, copunu gazını yedik. AKP bunları hep destekledi. Biz uyardıkça bizi hain ilan ettiler, onları dost ilan ettiler. Bak devran hangi noktaya geldi. Biz diyoruz ki adalet herkese lazım. Bize işkence yapanlar var tutuklananlar, bizi haksız tutuklayanlar var onlara da işkence yapmayın diyoruz. İşten atılanlar gerçekten darbeciyse cezalandırılsın, tutuklananlar gerçekten darbeciyse tutuklansın.