07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Bak Sen Şu Tesadüfe
Bak Sen Şu Tesadüfe

Bak Sen Şu Tesadüfe

ABD’de karapara ve ekonomik cihad suçlamasıyla tutuklanan ve kefalet talebi reddedilen Reza Zarrab savunması için Clifford Chance isimli dev hukuk bürosuyla anlaştı… AKP hükümetinin kullandığı uluslararası ticari aracı bankalara danışmanlık hizmeti de veren hukuk bürosu aynı zamanda Gebze-Orhangazi- İzmir otoyolu ve Osmangazi Köprüsü finansman projeleri için de çalışmış.

17-25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk skandalının merkezindeki isim Reza Zarrab’ın ABD’nin New York kentindeki tutukluluğu devam ediyor. İran’a yönelik uluslararası yaptırımları delmek, kara para aklamak ve bankaları dolandırmak gibi suçlardan, New York Güney Bölge Başsavcısı Preet Bharara’nın, hakkında 75 yıl hapis istediği Zarrab’ın son olarak kefaletle ev hapsi talebi de reddedilmişti.

Zarab’ın anlaştığı hukuk bürosu tanıdık

Davanın ana Avukatı Benjamin Brafman, daha önce Mahkeme’ye sunduğu dilekçelerde belirttiği gibi, davanın iptali başvurusu ve bu konuda 6 Eylül’de yapılacak ön duruşma için çalışıyor. Bu kapsamda Zarrab’ın savunma ekibine son hafta içinde yüksek profilli beş yeni avukat daha dahil edildi.

AKP’nin hizmet aldığı hukuk bürosu

BirGün gazetesinden Ömür Şahin Keyif’in haberine göre, Iran ambargosu, ilgili kanun ve yönetmeliklerin kapsamı konusunda Zarrab’ın savunma ekibine destek veren Clifford Chance, AKP hükümetinin de yakından tanıdığı bir firma. Türkiye’nin bu firmayı uluslararası finans piyasalarına açılırken kullandığı (hazine bonosu); yani firmanın Türkiye’nin uluslararası finans piyasasından borç aldığı finansman projelerinde merkezi rol aldığı ve bu finansman projelerine aracılık eden Citigroup, Credit Suisse ve JP Morgan gibi uluslararası ticari bankalara uzun yıllardır danışmanlık verdiği biliniyor.

Zarrab davasını CHP Genel Merkez görevlendirmesiyle takip eden New York, İngiltere ve Virjin Adaları barolarına kayıtlı Avukat Yegâne Güley, sosyal medya hesaplarından paylaştığı yorumunda, “Ben Londra’da çalışırken Türkiye Cumhuriyeti yabancı borçlanmaları için uluslararası finans piyasasına bono çıkarılma işlemlerinde bu hukuk firmasını kullanıyordu” ifadelerine yer verdi.

Büronun Türkiye’de de ofisi var

Clifford Chance’ın internet sitesinde ise Türkiye’yle ilişkilerine dair çokça veri bulunuyor. 25 Haziran 2015 tarihli nota bakılırsa bu ilişki bono çıkarılmasına aracılık etmek ile de sınırlı değil. Şirketin beş yıldır Türkiye’de de ofisi var.

14.38 milyarlık, Osmangazi – izmir otoyolu projesine finans danışmanlık hizmeti de verdiler

Türkiye’nin ekonomik yapısını çok yakından tanıyan firmayla ilgili bir başka ilginç detay ise, Osmangazi Köprüsü’nü de içeren Gebze-Orhangazi- İzmir otoyolu projesi için Otoyol Yatırım ve İşletme A.Ş.’ye 4,96 milyar dolarlık (yaklaşık 14,38 milyar lira) kredi imzalanırken, taraflara bankacılık ve finansman hukuku danışmanlığı hizmeti vermiş olması.

Başka finansman projelerinde de görevlendirilmişler

Clifford Chance yöneticilerinden Nicholas Wong, anlaşma sonrası yaptığı açıklamada ise firmanın Türkiye’yle olan ilişkisine şöyle değinmiş: “Bu proje, Türkiye’de finansman modelini bizim geliştirdiğimiz büyük enerji ve altyapı projeleriyle birlikte, Türk ekonomisinin daha da gelişmesine fazlasıyla yardımcı olacak ve milyonlarca insana faydalı olacaktır.”

İmza sürecinde Nicholas Wong’a Sydney, Singapur ve Londra ofislerinden de hukukçular eşlik etmiş. Londra Partneri David Metzger, konstrüksiyon, işletim ve bakım hukuku danışmanlığı vermiş.