07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Avukata 60 Milyon Dolar
Avukata 60 Milyon Dolar

Avukata 60 Milyon Dolar

ABD’de İran’a uygulanan ambargoyu delmek suçundan tutuklanan Reza Zarrab’ın efalet duruşması, avukatı Benjamin Brafman’ın şovuna sahne oldu. Brafman 10 dakika olması gereken savunmasını hâkimin de izniyle 40 dakikaya çıkardı. 37 yıllık savunma tecrübesi olan Brafman’ın, Zarrab’la 60 milyon dolarlık kontrat yaptığı açıklandı.

İşte dudak uçuklatan avukatlık üccreti ve kefalet savunması;

Michael Jackson ve Dominique Strauss-Kahn’ı da savunmuştu

 

67 yaşındaki avukat Benjamin Brafman Michael Jackson’ı küçük çocukları taciz etmesi suçlamalarına karşı, IMF eski başkanı Dominique Strauss-Kahn’ı bir bir otel çalışanına tecavüz etme suçlamalarına karşı savunan avukattı.

Günlük 170 bin dolar

New York hukuk çevrelerine göre Brafman, Zarrab’ı savunmak için yıllığı 60 milyon dolarlık bir kontrat yaptı. Üstelik kontratta kefalet talebinin kabul edilmesi gibi olumlu gelişmelerde ödenecek bonusları da içeriyor. Bu miktar, bonusları saymadan, ayda 5 milyon dolar, günde yaklaşık 170 bin dolara denk geliyor.

10 dakikalık savunmayı 40 dakikaya çıkardı

Mahkeme usullerine göre yeni bir bilgi olmadığı takdirde on dakikada sınırlanması gereken savunma, Hâkim Berman’ın “Bu öğleden sonra bu duruşmadan başka işim yok” yeşil ışığı ile uzayarak devam etti. Brafman önce 40 dakika kadar konuştu. İngilizce bilmediğini iddia eden Zarrab bu sırada yanında mütercim tercümanla oturdu. Bir ara yorulduğunu söyleyince beş dakikalık bir ara verildi. Brafman aradan sonra yaklaşık 15 dakika daha konuştu. Brafman’ın ana argümanı bunun “savunulabilir” bir dava olduğu idi. Bu nedenle kefaletle serbest bırakılmanın Zarrab’a tanınmış bir hak olduğunu söyledi.

Savcılık kaçacağı iddiasını ispatlasın

Avukat Brafman, başsavcılığın kefalet talebinin reddedilmesi için ‘en az iki kanıt’ göstermesi gerektiğini hatırlattı. Bunlardan birincisi Zarrab’ın kaçma riskinin ispatı ve ikincisi de yeniden duruşmalara katılımının garanti edilemeyeceği iddiasının ispatı. Brafman bundan sonra Zarrab’ın aile, karakter, hayırseverliği, aile ismi ve eşinin Türkiye’nin belki de en çok para kazanan şarkıcısı olduğunu bir kez daha hatırlatarak kaçmasının mevzubahis olmadığında ısrar etti.

“Karakter sicili kötü”

Bundan sonra sözü Başsavcı Yardımcısı Michael Lockard aldı. Lockard, Sidhardha Kamanaju ile birlikte Preet Bharara’nın ofisinde Zarrab dosyasını yöneten iki isimden biri… Savcı Lockard söze “Kısa bir konuşma yapacağım” diyerek başladı. önce Brafman’ın iddialarını cevapladı. Zarrab’a yöneltilen suçlamalarının doğasının ciddiliğinden bahsetti. Zarrab’ın “karakter sicilinin kötü olduğunu” anlattı. Zarrab’ın kefaletle çıkıp çıkmayacağı bir sonraki duruşmada belli olacak.