07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Adaletin Değil Saray’ın Bakanı
Adaletin Değil Saray’ın Bakanı

Adaletin Değil Saray’ın Bakanı

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesi’nin gazeteci Can Dündar ve Erdem Gül için verdiği tahliye kararına ilişkin “Bu doğrudan Anayasa’yı çiğnemektir. Hiç tereddütüm yok” dedi.
Habertürk TV’de konuşan Bekir Bozdağ; Erdoğan’In açıklamasını neredeyse harfi harfine tekrarladı. Anayasa Mahkemesi Anayasayı çiğnemiştir dedi.

İşte Adalet Bakanı”nın açıklaması;

-Hukuk fakültesi mezunu olmaya gerek yok. Devam eden dava var. Sanıkların iddianameye karşı savunmaları alınmamış. Deliller toplanmamış. Mahkeme işin esası hakkında değerlendirmeyi yapmamış. Anayasa Mahkemesi’ne baktığımız zaman işin başında yargılama başlamadan, yargılamayı bitirecek karar verdi. Ben Anayasa Mahkemesi Başkanı’na ve bu karara imza atanlara soruyorum: Hangi kararla bu kanaate vardınız? Anayasa Mahkemesi, ilk derece mahkeme gibi, Yargıtay gibi hareket etmektedir. Bu çok net bir şekilde önümüzdeki yıllar içerisinde Yargıtay ile Anayasa Mahkemesi arasında yoktan gerginliklere yol açacaktır. Anayasa Mahkemesi, Anayasa’yı aşa aşa karar veriyor. Kamuoyunun ilgilendiği konularda, alkışın bol olacağı konularda karar veriyor. Anayasa’ya aykırı olarak karar verilmiştir. Şu anda devam eden yargılamaya baskı oluşturmaktadır.

Bu da Tayyip Erdoğan Gana’da gazetecilere yaptığı açıklama;

-Bu işin bittiği anlamına gelmez. Savcı karara itiraz edebilir. İtiraz durumunda, üst mahkeme yeni bir süreci başlatabilir. Bize de bu durumda, yargının bu işleyişini izlemek düşer. AYM Başkanı “Anayasa Mahkemesi’nin verdiği karar her şeyin üstündedir, herkesi bağlar” diyor. Anayasa ve yasa değişikliklerinde evet bağlayıcıdır ama bireysel başvurularla ilgili olarak böyle bir şeyi öne süremezsiniz. Zaten yanlış buradan kaynaklanıyor. “Gerekçe açıklanmadan karar açıklanmaz” diyordu hep. Karar herkesi zaten bağlıyorsa, neden birinci mahkemeye tekrar gönderiyorsun? Eğer bağlayıcı ise tekrar birinci mahkemeye gitmemesi lazım. Anayasa’ya bağlılığıma ilişkin bazı arkadaşların yaptığı açıklamalar var ki bunlar da çok üzücüdür. Kusura bakmasınlar, Anayasa’ya bağlılık ile bu işin uzaktan yakından alakası yoktur. Evet ortada bir Anayasa ihlali vardır. Ama Anayasa’yı ihlal eden ben değilim. Bu Anayasa Mahkemesi’nin karar merciinde olanlardır. Bu ihlali maalesef göz göre göre yapmışlardır.

Dündar ve Gül hakkında açılan soruşturma sonunda savcılık, iddianame düzenleyerek ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle dava açmıştı. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davanın ilk duruşması 25 Mart’ta görülecek.