07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Açıkça Tehdit Etti
Açıkça Tehdit Etti

Açıkça Tehdit Etti

Irak’ın Ankara Büyükelçisi Hişam Ali Ekber İbrahim el Alevi, Başika’daki Türk askerleri için “Türkiye toprak bütünlüğümüze saygı göstermeli. Eğer bu konuda geri adım atmazlarsa tavrımız farklı olur” dedi.

Musul yakınlarındaki Başika’da bulunan Türk askeri varlığı nededniyle, Bağdat ve Ankara arasında ipleridaha da gerildi. Irak’ın Ankara Büyükelçisi Hişam Ali Ekber İbrahim el Alevi, Erbil merkezli yayın yapan Rudaw televizyonuna konuştu.

“Tavrımız farklı olur”

“Türkiye toprak bütünlüğümüze saygı göstermeli. Eğer bu konuda geri adım atmazlarsa tavrımız farklı olur. Irak’ta bulunan tüm güçler Irak Hükümeti’nin bilgisi dahilinde orada buluyor ancak Türkiye’nin oradaki varlığı illegaldir”

“O anlaşma bizim için geçerli değil”

Büyükelçi Hişam Ali Ekber İbrahim el Alevi, Türkiye’nin PKK ve IŞİD’i bahane ederek bölgede olmak istediğini ancak bunun geçerli bir gerekçe olmadığını ileri sürdü. Büyükelçi Alevi, “Türkiye, eski Musul Valisi ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile anlaştığını söylüyor ancak, bu anlaşma bizim için geçerli değildir. Bu konuda henüz Türk yetkililer ile yüz yüze görüşmedik, her iki tarafında sert açıklamalardan kaçınması gerekiyor” diye konuştu.

“Irak federal bir ülkedir”

Irak’ın Ankara Büyükelçisi Alevi, Türk yetkililerin, “Irak parçalanmış bir ülkedir” sözlerini de eleştirerek, “Irak federal bir ülkedir. Güçlü merkezi bir yönetimi olmasa da meşru bir yönetime sahiptir. Kaldı ki bu konu Türkiye’yi ilgilendirmiyor” dedi.