07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » AB’ye Vize Serbestisi Kördüğüm
AB’ye Vize Serbestisi Kördüğüm

AB’ye Vize Serbestisi Kördüğüm

BBC’ye röportaj veren AB Bakanı Volkan Bozkırr, AB’nin vize muafiyeti için “acil adım atılması gerektiğini’ belirttiği beş kriterden biri olan terörle mücadele yasalarında değişiklik yapmanın imkânsız olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği’nin (AB) göçmen anlaşması kapsamında Türkiye’nin adım atması gerektiğini belirttiği beş kriteri şöyle sıralamıştı: Yolsuzlukla mücadele, verilerin korunması, tüm AB üyesi ülkelerle adli işbirliği, AB’nin polis örgütü Europol’la daha sıkı işbirliği ve terörle mücadele yasaları ve uygulamalarının gözden geçirilmesi.

İşte AB Bakanı Volkan Bozkır’ın o röportajındaki ilgili bölüm;

“Terör yasası değişmeyecek”

-Üzerinde çalışırız, yeni gelişmelerden, yeni süreçlerden konuşuruz ama Türkiye’de 450’den fazla güvenlik gücünün PKK terörü tarafından şehit edildiği ve beş ya da altıdan fazla intihar saldırısının düzenlediği, çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği bu şartlarda, terörle mücadele yasasının değişmesi kesinlikle mümkün değildir. Üstelik yasamızın Avrupa standartlarıyla uyumlu olduğunu düşünüyoruz.

 

Avrupa Komisyonu, ay başında Türkiye’nin 72 kriterden çoğunu yerine getirmede ‘etkileyici bir ilerleme sağladığını’ söylemiş ancak atılması gereken adımları olduğunu belirtip geriye kalan beş kriteri sıralamıştı.
Avrupa Parlementosu , Türkiye’nin tüm kriterleri yerine getirmediği kanaatine varırsa, anlaşmanın yürürlüğe girmesi için yasal süreç tıkanmış olacak.