07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » ABD’den Al Haberi: YPG ile Ateşkes Sağlandı
ABD’den Al Haberi: YPG ile Ateşkes Sağlandı

ABD’den Al Haberi: YPG ile Ateşkes Sağlandı

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı Sözcüsü Thomas, Cerablus’un güneyinde çatışan Türkiye ile PYD öncülüğündeki SDG’nin birbirlerine ateş etmeme konusunda anlaşmaya vardıklarını söyledi. Sabah saatlerinde Pentagon Sözcüsü, Türk Ordusu ve YPG arasındaki çatışmaların “kabul edilemez” olduğunu açıklamıştı.

Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı sözcüsü Albay John Thomas, Cerablus’un güneyinde Fırat Kalkanı Harekâtı’nda Türkiye ile PYD öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri arasında yaşanan çatışmaların sonlandırılması için tarafların mutabakata vardığını söyledi.

“Taraflar anlaşarak IŞİD’e odaklanma garantisi verdi”

“Son birkaç saat içinde, mücadeleye dahil olan tüm taraflardan, birbirleriyle savaşmayı bırakarak IŞİD hedefine odaklanacaklarının garantisini aldık. Söz konusu garanti, önümüzdeki birkaç günü kapsayan gevşek bir anlaşma, biz bu anlaşmanın pekişmesini umut ediyoruz”

Barzani’nin sitesi de duyurdu

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’ye yakınlığıyla bilinen Rudaw haber sitesi ise ‘YPG sözcüsünün Cerablus Askeri Konseyi ve Türk Ordusu arasında geçici bir çatışmayı durdurma anlaşmasına varıldığını’ aktardı.

Türkiye’nin Suriye sınırında mevzilenen IŞİD unsurlarını bölgeden temizlemek için 24 Ağustos’ta başlattığı Fırat Kalkanı Harekâtı sırasında 27 Ağustos günü Türk tanklarına PYD öncülüğündeki SDG tarafından saldırı düzenlenmiş ve bir asker şehit olmuştu. Bunun ardından Türk savaş uçakları Cerablus’un güneyindeki SDG hedeflerini vurmuş ve 25 YPG’linin öldüğünü duyurmuştu. Devam eden gerginlik sırasında Türkiye destekli ÖSO birlikleri SDG’nin elindeki birçok köyün kontrolünü ele geçirmiş ve güneye doğru ilerlemişti. Türkiye geçtiğimiz günlerde birçok defa ABD tarafından verilen taahhütler doğrultusunda PYD’nin Fırat’ın doğusuna çekilmesi gerektiğini, aksi takdirde hedef olacaklarını açıklamış; ABD Savunma Bakanlığı da PYD’nin Fırat’ın doğusuna çekildiğini duyurmuştu.