07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » ABD ile Cerablus Krizi
ABD ile Cerablus Krizi

ABD ile Cerablus Krizi

Türkiye’nin geçen hafta Suriye Cerablus’ta giriştiği ve başta ABD’nin desteğini alan operasyon YPG’yle çatışmalara dönüşünce Washington Yönetimi desteklemediğini duyurdu. Savunma Bakanı Ash Carter Türkiye’den Cerablus’un güneyine inmemesini, sınır boyu batıya doğru ilerlemesini isterken, Pentagon Sözcüsü, Türk Ordusu ve YPG arasındaki çatışmaların “kabul edilemez” olduğunu söyledi.

ABD Savunma Bakanı Ash Carter Türkiye’ye, Suriye’deki harekâtında Suriye Demokratik Güçleri’ni (SDG) hedef almama ve IŞİD’le (Irak Şam İslam Devleti) mücadeleye odaklanma çağrısı yaptı.

ABD Savunma Bakanı, YPG ‘nin Fırat Nehri’nin doğusuna çekilmekte olduğunu belirtti.

Carter, ABD Genelkurmay Başkanı General Joseph Dunford’ın Pazar günü Türk mevkidaşıyla görüştüğünü de söyledi.
ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü Peter Cook da, Pazar günü yaptığı yazılı açıklamada, ‘Suriye’de Cerablus’un doğusunda Türk Silahlı Kuvvetleri ve müttefiki olan bazı muhalif gruplarla ile Suriye Demokratik Güçleri’ne bağlı birlikler arasında yaşanan çatışmalardan kaygı duyduklarını’ belirtmişti.

Erdoğan: Operasyonlar, DAİŞ, PKK ve YPG tehdit olmaktan çıkana dek sürecek
Tayyip Erdoğan, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Cerablus harekâtıyla ilgili olarak “operasyonların, DAİŞ, PKK ve YPG’nin tehdit olmaktan çıkana dek süreceğini” belirtmişti.