07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » 15 Temmuz İddianamesi Kabul Edildi

15 Temmuz İddianamesi Kabul Edildi

 “15 Temmuz darbe girişimi”ne ilişkin İstanbul’daki ilk iddianame tamamlandı. İddianamede Sabiha Gökçen Havalimanı’nı işgale giden 28’i rütbeli 62 kişinin adı geçiyor.Sanıklara yöneltilen suçlamalar arasında, “anayasal düzeni kaldırmaya teşebbüs”, “Türkiye Cumhuriyeti Meclisini ortadan kaldırmaya teşebbüs”, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs”, “silahlı terör örgütü üyeliği” ve “örgüte üye olmamakla birlikte yardım” suçlamalar yöneltiliyor.

İstanbul’daki askerlere yönelik ilk 15 Temmuz darbe girişimi iddianamesinde, Sabiha Gökçen Havalimanı’nı işgale giden 28’i rütbeli 62 şüphelinin adı var. 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı’nda darbe toplantısı yapıldığı da ortaya çıktı. İddianameye göre 12, 13 ve 14 Temmuz’da gerçekleştirilen toplantıya İstanbul’daki birliklerin katıldığı kamera görüntüleriyle tespit edildi.

İddianame örgütün ‘vahim eylem’ iddiaları da yer aldı.

Din cinayeti de iddianamede

Bu iddialar arasında ilk sırada ise gazeteci Hrant Dink’in öldürülmesi yer aldı. Dink cinayetinin yanı sıra iddianamede, Tahşiye Soruşturması, MİT TIR’larının durdurulması ve 17-25 Aralık soruşturmaları da bulunuyor. Örgütün silahlı kuvvetler içindeki yapılanması ise şablonla anlatıldı.

“15 Temmuz’dan önce toplantı”

2. Zırhlı Tugay Komutanlığı’nda darbe toplantısı yapıldığı da ortaya çıktı. İddianamede 12, 13 ve 14 Temmuz’da gerçekleştirilen toplantıya İstanbul’daki birliklerin katıldığı kamera görüntüleri ile tespit edildi. Toplantıya katılanlar arasında, Tuğgeneral Özkan Aydoğdu, Tümgeneral Eyüp Gürler, Kuleli Askeri Lisesi eski komutanı Mürsel Çıkrıkçı ve Kahramanmaraş Garnizon Komutanı Uzay Şahin’in de olduğu yine kamera görüntülerinden tespit edildi.

“Hayatın olağan akışına aykırı”

Sorguları sırasında, “Darbe yapılacağını bilmiyorduk” şeklinde savunma yapan şüphelilere yönelik ise iddianamede, “Darbe yapılacağını bilmemeleri hayatın olağan akışına aykırı” ifadesi kullanıldı.

“Darbeye katılmak için gelen askerler Sabiha Gökçen’e indirilecekti”

Darbeciler tarafından Sabiha Gökçen Havalimanı’nın işgal edilme sebebine ilişkin de iddianamede ifadelere yer verildi.

Sabiha Gökçen Havalimanı’nın stratejik öneme sahip olması, en işlek havalimanı olması ve darbe girişimi sırasında hava harekatlarının koordinesinin buradan sağlanmasının planlandığı anlatıldı. Farklı illerden darbeye katılmak için gelen askerlerin de Sabiha Gökçek’e inmeleri planlanmış.