07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » 1 Sputnik 2 Erdoğan
1 Sputnik 2 Erdoğan

1 Sputnik 2 Erdoğan

Avrupa Parlamentosu’nun , Türkiye ile ilgili oylamayı yapmadan önce ‘Propagandaya Karşı Avrupa Birliği Stratejik İletişim Kararı’ başlığı altında Sputnik ve RT’ye karşı konulması için politika geliştirilmesini öngören karar tasarısını onaylamasına önce Başbakan Binali Yıldırım sonra da  Tayyip Erdoğan da sert çıktı. Yıldırım “Rusya medyasını kapatmaya çalışan AB demokrasi fakiri” deerken Tayyip Erdoğan kararı, “Bu karar önemli. Bu karar medya özgürlüğü, ifade hürriyeti açısından Avrupa Birliği’nin bize dayattığı ölçülerin tam tersi tespit ve tavsiyelerle dolu” ifadeleriyle eleştirdi. Oysa aynı Erdoğan Rusya ile aşanan uçak krizinde Sputnik’in Türkiye’deki yayınını susturmuştu.

İşte Erdoğan’ın Sputnik ve RT’nin AP tarafından kısıtlanma kararına karşı yaptığı açıklama;

“Bu karar önemli. Bu karar medya özgürlüğü, ifade hürriyeti açısından Avrupa Birliği’nin bize dayattığı ölçülerin tam tersi tespit ve tavsiyelerle dolu. Avrupa Parlamentosu, konu kendi çıkarları olunca ne kadar tehditkar, ne kadar kısıtlayıcı olabileceğini, bu kararla inkarı mümkün olmayan bir şekilde ortaya koymuştur. Herkese, özellikle de Avrupa Birliği ile ilişkilerimiz konusunda ahkam kesenlere, bu kararı alıp ibretle okumalarını tavsiye ediyorum. Kararda, ‘Nefret, şiddet ve savaşın kışkırtılması, ifade özgürlüğü kılıfına saklanamaz’ deniliyor. Sizde olunca bu ifade özgürlüğü kılıfına saklanamıyor da bizde olunca niçin buna siz kılıf uyduruyorsunuz? Biz terör örgütlerini övenler için hukuk mekanizmalarını işlettiğimizde hemen ‘İfade özgürlüğü’ diye karşımıza çıkıyorsunuz. İşin ucu kendinize dokununca ölçüleriniz birden nasıl da hemen değişiveriyor.”

Aynı Erdoğan Rusya krizinde Sputnik’i sansürlemişti

Rusya ile yaşanan uçak krizi sırasında Telekomünikasyon İletişim Bakanlığı (TİB), Sputnik haber sitesine erişimi idari tedbir kararıyla engellemişti… O dçnem Erişim engeli Türkçe versiyonuyla sınırlı kalmamış,  31 ayrı dilde yayın yapan sputnik’in diğer sayfalarna da Türkiye’den ulaşılamamıştı.

Sputnik Türkiye’nin Genel Yayın Yönetmeni Mahir Boztepe, Twitter hesabından yaptığı açıklamada yasağın doğrudan sputniknews.com’a getirildiğini, uluslararası haber sitesinin Türkçe versiyonunun yanı sıra 31 dildeki sitesinin engellendiğini belirtmişti.

İşte Sputnik Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Mahir Boztepe’nin o paylaşımları;