07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » 1 Anlaşma 2 Farklı Açıklama
1 Anlaşma 2 Farklı Açıklama

1 Anlaşma 2 Farklı Açıklama

Türkiye ile İsrail arasında mutabakat sağlandı. Peki kim diz çöktü, anlaşmada neler vardı? İşte Erdoğan’ın İsrail’den 3 olmazsa olmaz talebi,kabul edilenler,  Türkiye ve İsrail’den yapılan anlaşmaya ilişkin açıklamalar;

Tayyip Erdoğan, İsrail ile ‘normalleşme’ için üç şart öne sürüyordu.

Şartlardan sadece biri kabul edildi

Erdoğan’ın şartları,

-Mavi Marmara baskını için özür

-Mavi Marmara için tazminat

-Gazze’ye ablukanın kaldırılmasıydı.

Erdoğan’ın bu şartlarından sadece biri, tazminat ödenmesi kabul edildi.. Tazminat da doğrudan değil, bir ‘insani fon’ aracılığıyla Mavi Marmara’da yaşamını yitirenler ve yaralananların ailelerine iletilecek.

İişte İsrail gazetesi Yediot Aharonot’un haber sitesi Ynetnews’a göre anlaşmanın sekiz temel unsuru;

1- İsrail ile Türkiye tam diplomatik ilişkileri ve normal ilişkileri yeniden tesis edecek, buna karşılıklı büyükelçilerin yeniden gönderilmesi ve devlet ziyaretleri dahil. İki taraf, NATO ve BM gibi uluslararası platformlarda birbirlerinin çıkarlarına zararlı addedilen şekilde hareket etmekten geri durmayı taahhüt edecek.

2-Türkiye Gazze ablukasının kalkması taleplerini geri çekecek. Karşılığında İsrail Türkiye’nin Gazze’ye yardımlarının İsrail tarafından denetlenmesinin ardından Aşdod limanı üzerinden Gazze’ye ulaşmasına izin verme sözü verecek. İsrail Türkiye’nin Gazze’de hastane, elektrik santralı ve su arıtma tesisi inşa etmesine de izin verecek.

3- İsrail Türkiye’deki bir insani yardım fonuna yaklaşık 21 milyon dolar tranfer edecek, bu para Mavi Marmara’da öldürülen 9 Türkiye vatandaşı ile yaralananların ailelerine aktarılacak.

4-Türkiye bir yasa çıkararak Mavi Marmara ile ilgili İsrailli askerlere açılmış tüm davaları iptal edecek.

5-Türkiye Hamas’ın ülkeyi İsrail’e karşı faaliyetleri için bir üs olarak kullanmasını engelleyecek. Bunun karşılığında İsrail Türkiye’deki Hamas’ın komuta merkezinin kapatılması talebini geri çekti. 2014’te İsrailli gençleri kaçırılıp öldürülmesinden sorumlu olan Hamas’ın üst düzey üyesi Salah Aruri Türkiye’den gönderilmişti. Türk yetkililer geri gelmesine izin verilmeyeceğini vaat etti.

6- İki ülke askeri işbirliği ve istihbarat paylaşımını yeniden başlatacak.

7- İsrail’in doğalgazının çıkarılması ve dağıtılmasına imkân verebilecek bir boru hattı kurulmasıyla ilgili iki ülke görüşmelere başlayacak.

8-Anlaşmada Gazze’de 2014’ten beri kayıp olan İsrailli sivil Avera Mengiustu ve operasyonda öldürülen askerler Oron Shaul ve Hadar Goldin’in naaşlarının iadesine dair madde içermiyor. Ama Türk hükümeti Hamas’la görüşerek iadelerini sağlamayı vaat etti. İsrail anlaşmayla ilgili Rusya, Mısır, Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ı bilgilendirdi ve bu ülkelerle ilişkisi pahasına hiçbir harekette bulunmayacağı mesajını iletti.

 

Netanyahu: Abluka devam edecek

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Türkiye ile yapılan anlaşma sonrası İsrail’in Gazze’ye denizden ablukasının devam edeceğini açıkladı.. Netanyahu, “Anlaşma İsrail gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınmasının yolunu açıyor” diye konuştu.

Binali Yıldırım: İsrail ile ilişkiler normalleşti

Binali Yıldırım da İsrail ile varılan anlaşmanın ayrıntılarını açıkladı. Yıldırım, “İsrail ile ilişkiler normalleşti” dedi.

İşte Başbakan Binali Yıldırım’a  göre  İsrail’le yapılan anlaşmanın detayları;

– Mavi Marmara’da hayatını kaybedenlerin ailelerine tazminat ödenecektir, tutarı da 20 milyon dolardır.
– İlk gemimiz Cuma günü İsrail’in Ashdot limanına 10 bin ton insani yardım götürecek.

–  Gazze’ye uygulanan ambargo Türkiye öncülüğünde büyük ölçüde kalkmış oluyor.

-Tazminat şartı da yerine geliyor. En önemlisi de İsrail’in Türkiye’den özür dilemesi sağlanmış oluyor.

“İSRAİL TAZMİNATI TOPTAN YATIRACAK”

-Tazminat konusu şöyle işleyecek; Anlaşma yürürlüğe girdikten sonra İsrail tarafı toptan yatıracak. Bu tazminatın hak sahiplerine iletilmesini Türkiye sağlayacak. Geçerli olan anlaşma bu olacaktır. Şehit olan vatandaşlarımızın yakınlarıyla görüşmeler çok önceden yapılmıştır, gerekirse yeniden yapılacaktır.